Men neme een snufje van de achterzijde van een zes jaar oude Mercedes C-klasse, een toefje Lexus LS 430 en een kilo of wat Skoda Superb, flink husselen, beetje sambal erbij en klaar. Het resultaat is de JAC C240, een auto waarvoor de Chinese ontwerpers zo schaamteloos naar hun Europese en Japanse concurrenten hebben gekeken, dat het eigenlijk lachwekkend is.

Natuurlijk weet je dat je in China terecht kunt voor een natuurgetrouwe replica van de Nachtwacht, en eigenlijk is dat best aardig. Maar dit slaat alles. In hun drift om zoveel mogelijk productie in eigen hand te houden, nemen de Chinezen niet de tijd om zelf iets basaals als een auto te ontwerpen. Waarom zou je ook, als je succesvolle voorbeelden gewoon op straat kunt vinden.

Zelfs de badge die op de kont van de JAC C240 prijkt, is gepikt. En ook het logo in de grille doet ons ergens aan denken. Het is dat Mercedes geen C240 op het programma heeft, anders hadden de Duitsers ongetwijfeld maatregelen genomen. Het zal allicht een schrale troost zijn dat de afwerking bij dit Chinese allegaartje ongeveer op het niveau ligt van Lada van twintig jaar terug. En dan doen we dat laatste merk eigenlijk nog te kort.

Reacties