We hebben allemaal weleens iemand in de auto die er last van heeft. ‘Ga maar even iets zachter rijden’, is meestal het verzoek dat je naast je of achter je hoort. En aangezien je niet het diner van de avond ervoor op je passagiersstoel wilt krijgen, heb je geen andere optie dan gehoor te geven aan dat verzoek.

Tot nu toe tenminste, want Jaguar Land Rover heeft een oplossing bedacht voor het probleem waarmee (volgens hen) meer dan 70 procent van de bevolking te maken heeft. Door de passagiers in een autonome auto te observeren met biometrische scanners, kan de auto een bepaalde ‘wellness score’ geven aan die persoon. Als iemand de neiging krijgt om een vloerpizza te produceren, past de auto het rijgedrag en de schermen in de auto hierop aan. En het mooie is dat de auto al weet dat je wagenziek wordt, voordat je dat zelf weet. We hebben het gevoel dat we in een aflevering van Black Mirror zijn beland.

Door het verzamelen van meer dan 2.400 kilometer aan data hierover, kunnen de auto’s leren hoe ze vloeiender kunnen rijden, zodat mensen minder snel misselijk worden. Een goede kanttekening hierbij is wel dat het vooral erom gaat dat mensen minder ziek worden als ze iets aan het lezen zijn. Neemt niet weg dat Jaguar Land Rover claimt dat je je hierdoor 60 procent minder wagenziek voelt.

Een wellness research engineer bij Jaguar Land Rover zegt: ‘We werken steeds meer naar een autonome toekomst toe waarin inzittenden meer tijd zullen hebben om te werken, te lezen of om te relaxen. Het is belangrijk dat we auto’s ontwikkelen die zich op een persoonlijk niveau kunnen aanpassen om wagenziekte te minimaliseren.’ Wij zijn benieuwd of het effect werkelijk zo duidelijk te merken is. Als het waar blijkt te zijn, kennen we veel mensen die niet kunnen wachten totdat elke auto dit heeft.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie