‘Ouderen moet hun rijbewijs inleveren’, die uitspraak doet het altijd leuk tijdens ‘n feestje na de nodige borrels. De daarop volgende discussie staat altijd garant voor felle reacties. Enerzijds de vertegenwoordiger die vindt dat hij in z’n leasewagen heer en meester is en anderzijds de oudere oom die na een lang leven van hard werken er nu eindelijk eens met zijn Subaru Forester en caravan op uit wil trekken.
 
Gelukkig bemoeid de overheid zich hier (nog) niet mee. In Japan tekent zich echter een nieuwe ontwikkeling af. Daar is de gemeentepolitie van de hoofdstad Tokyo een campagne gestart om oudere bestuurders hun rijbewijs te laten inleveren onder de leus ‘Heb de moed om je rijbewijs op te geven’.
 
Volgens de politie steeg het aantal verkeersongevallen met oudere bestuurders met maar liefst 35 procent in de afgelopen zes jaar, terwijl het totale aantal ongevallen met 20 procent daalde. Meer dan dertig bedrijven bieden allerhande interessante kortingen aan om de oudjes over de streep te trekken. Tegelijk beseft men dat deze ontwikkeling een negatief effect zou kunnen hebben op de autoverkopen.
Advertentie

Reacties

Advertentie