Waar gaat het heen met de wereld? Je kunt nu zelfs een lief berichtje van je favoriete overheidsinstelling al niet meer vertrouwen. Het CJIB meldt dat er valse berichten in omloop zijn van oplichters. Wie het CJIB niet kent: probeer deze onschuldigheid lang vast te houden, maar dit is onderdeel van de overheid die boetes opstuurt naar mensen.

Via WhatsApp proberen deze boeven wat geld af te troggelen. Daar zou al een belletje moeten gaan rinkelen, want het Centraal Justitieel Incassobureau stuurt nooit berichten via SMS, e-mail of WhatsAppt nooit over een boete, aanmaning of betalingsachterstand. Het advies is om deze berichtjes gewoon te negeren.

De nepberichtjes van het CJIB zijn niet heel geloofwaardig

Het programma Opgelicht?! heeft zo’n WhatsApp-berichtje op de website staan en het is stiekem een beetje grappig. Behalve dat de interpunctie van geen kant klopt, sluit het nep-CJIB af met ‘vriendelijke groet Het Centraal Justitieel Incassobureau’. Alsof je je correspondentie met het incassobureau begint met ‘liefste CJIB’.

Het is overigens doodeenvoudig om te checken of een boete echt is of niet. Via de website van het CJIB kun je inloggen via DigiD en kijken welke boetes er nog open staan. Blijkbaar komen de nepboetes nog weleens via de post binnen. Ook dan kun je het online checken – en je kunt altijd even kijken of het rekeningnummer klopt van de boete.

Reacties

 • Rene heeft op 28 september 2023 geschreven:

  Ik heb wel eens begrepen dat dit soort nepberichten bewust heel duidelijk fake zijn, zodat alleen de echt goedgelovigen erin trappen.

  • Kaassie heeft op 29 september 2023 geschreven:

   Daarom dus altijd op de site kijken van cjib zelf.
   Dan kan je gelijk betalen en kan je nog je hele dure fotos downloaden ook .😜

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear