Wijs jij mensen er graag op dat ‘een pinda geen noot is maar een peulvrucht’ en dat het ‘beter dan’ is en niet ‘beter als’? Dan hebben we nog een leuk feitje waarmee je mensen kunt terechtwijzen op die enkele verjaardagen waar je nog wél welkom bent. Verkeerslichten hebben helemaal geen oranje licht. Je kunt dus ook niet ‘door oranje’ rijden. Officieel is de kleur geel.

Volgens het wetboek van de Rijksoverheid bestaan er geen oranje verkeerslichten. In de voorschriften voor verkeerslichten wordt alleen gesproken over groen, rood en geel. Het woord ‘geel’ wordt in de sectie ‘regeling verkeerslichten’ maar liefst 23 keer genoemd. De kleur oranje wordt nul keer genoemd. Je rijdt dus ‘door geel’. Overigens noemt de Rijksoverheid het ook nog weleens verkeerslantaarn.

Is de term ‘oranje stoplicht’ dan helemaal fout?

Als we in de statistieken van Google duiken, dan zien we dat veruit de meeste mensen zoeken op ‘oranje stoplicht’. Of de term ‘stoplicht’ goed of fout is, dat is een beetje afhankelijk van wat jij doet bij een geel licht. Stop je, dan is de term correct. Ga je stiekem op het gas om nog even snel het kruispunt over te vliegen, dan is de juiste term ‘geel verkeerslicht’.

Op de term ‘oranje verkeerslicht’ wordt ruim 70 procent minder gezocht. En op de termen ‘geel stoplicht’ en ‘geel verkeerslicht’ wordt bij elkaar net zoveel gezocht als ‘oranje verkeerslicht’. Je kunt gerust stellen dat het gele verkeerslicht een imagoprobleem heeft. Jij hebt in ieder geval genoeg munitie om ervoor te zorgen dat je de volgende keer ook niet meer op de verjaardag van Piet wordt uitgenodigd.

Reacties

 • Jacob heeft op 28 februari 2023 geschreven:

  Sorry, maar de verkeerslichten die ik ken zijn zwart.
  Met een zwart/witte paal.

  Het kan hooguit gaan om een geel tonend verkeerslicht gaan….

  Reageer
 • Alley heeft op 27 februari 2023 geschreven:

  Wat een lulverhaal…Wat er in een of ander wetboek staat komt niet per se overeen met “real life”…

  Reageer
 • Juul heeft op 26 februari 2023 geschreven:

  Ik verwachtte amber ipv oranje of geel

  Reageer
 • Ibrahim heeft op 26 februari 2023 geschreven:

  Als rijinstructeur zeggen we altijd geel:
  Verkeerslicht en geen stoplicht.
  Geleiderail en geen vangrail
  Redresserstrook en vluchtstrook
  Rijstrook en geen rijbaan
  Vrachtauto en geen vrachtwagen
  Voetgangersoversteekplaats en geen zebrapad.

  • Wouter heeft op 27 februari 2023 geschreven:

   Ik wilde ook al zeggen het is toch een verkeerslicht.

   • Munch heeft op 28 februari 2023 geschreven:

    Sterker nog, het enkele licht (rood, geel of groen) aan 1 paal is wellicht een verkeerslicht. De naam voor alles samen is een Verkeers Regel Installatie (VRI). En ook daarin zijn nog verschillende soorten.

    Een weg gaat van buiten berm tot buiten berm, deze kan opgedeeld worden in meerdere gescheiden rijbanen. Rijbanen kunnen weer opgedeeld worden in rijstroken.
    Een autosnelweg zoals bijvoorbeeld de A2 heeft op de meeste plekken 2 rijbanen. Links en rechts. Op de hmpaal staat dit aangeduid me Re of Li. Wanneer je aan de rechterkant een afrit hebt dan is na het uit bord rijbaan A. Staat ook op de hmpaal. De toerit daar is B. Aan de linker kant krijg je C en D. Bij knooppunten heb je verbindingswegen en die hebben weer andere letters. Zo weten hulpdiensten altijd waar je staat.
    Overigens heet het officieel geen autosnelweg maar een Nationale stroom weg. Een autoweg een regionale stroom weg. En dan heb je ook gebiedsontsluitings wegen en erf toegangs wegen.

    En krijg je voortaan een boete waarop iets word aangeduid als een oranje verkeerslicht, bezwaar maken want oranje bestaat niet op een verkeerslicht 🤣.

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Jaap heeft op 26 februari 2023 geschreven:

  Daarom heten die paprikapakketten stoplichten

  • Wouter heeft op 27 februari 2023 geschreven:

   Hahahahah

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)