Het KNMI geeft voor vandaag code geel af voor onweer, hagel en zware windstoten. Donders! We gaan allemaal dood! Of toch niet? Wat moet je doen om jezelf tegen bliksem te beschermen in de auto? Simpel: niets. Met dank aan meneer Faraday. Of nou ja, ook zonder de wetenschapper zou dit natuurkundige fenomeen bestaan. Er zijn immers weinig mensen die de wetten van natuurkunde kunnen veranderen. Alleen de uitvinder van pindakaas (de boterham landt altijd met de besmeerde kant naar beneden) en vermoedelijk de ingenieurs achter de nieuwe Aston Martin RB-AM 001. Maar nu weten we tenminste waarom.

Waarom ben je veilig in de auto?

Flink kans dat jouw auto gemaakt is van staal en daarmee is het automatisch een kooi van Faraday. De kooivormige constructie van de carrosserie geleidt de bliksem naar de grond. De inzittenden zijn dus veilig voor de bliksem. Je auto, en met name de elektronica, vindt het een stuk minder fijn. Lees: als de bliksem je auto raakt, frituurt het al je elektrorommel. Ook moet je oppassen voor brand. Maar je rikketik is veilig.

In welke auto’s ben je niet veilig?

Cabriolets met een stoffen dak en auto’s die niet gemaakt zijn van staal. Bijvoorbeeld een Alfa Romeo 4C met zijn koolstofvezel monocoque, maar die wil je sowieso niet in slecht weer rijden: als je niet van de weg geblazen wordt, slip je wel een greppel in. Ook als je een gigantisch glazen panoramadak hebt, is het risico groter.

Bekijk: een oude TopGear over de kooi van Faraday

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie