Verzekeringsmaatschappijen maken het er niet makkelijker op voor jonge bestuurders. Bij bestuurders tussen de 18 en 20 jaar verdubbelt de verzekeringspremie vaak als ze een schade claimen. Financiële vergelijkingssite Geld.nl baseerde het onderzoek op een bestuurder die in Almelo woont en in een Toyota Aygo uit 2008 rijdt, wat schijnbaar zeer representatief is voor gemiddeld Nederland. Twents is het nieuwe ABN, weet je dat ook weer.

Uit de resultaten blijkt onder andere dat jonge bestuurders na een schadeclaim tot twee keer zoveel premie gaan betalen. Hoe dat zit bij mensen boven de 20, zegt het onderzoek niet. De cijfers gelden voor bestuurders met geen of weinig schadevrije jaren, wat vaak het geval is bij jongeren. Volgens het onderzoek zitten bestuurders met negatieve schadejaren vaak vast aan de huidige verzekeraar, omdat andere maatschappijen ze weigeren. Van de zestien onderzochte autoverzekeraars zijn er maar vier die jonge bestuurders met negatieve schadevrije jaren niet direct afwijzen.

Jonge bestuurders zitten vaak vast aan hun huidige verzekeraar

Wanneer je een schade claimt bij jouw verzekeraar val je 5 jaar terug in schadevrije jaren, ongeacht je leeftijd. Dit kan voor jonge bestuurders dus betekenen dat ze uitkomen op een negatief aantal schadevrije jaren. In die gevallen blijkt de premie van de autoverzekering bijna te verdubbelen. De premie stijgt van gemiddeld 138 euro bij geen schade naar 265 euro per maand bij -5 schadevrije jaren. Bestuurders met 2 schadevrije jaren gaan gemiddeld van 80 euro naar 167 euro. Dat zijn een hoop uurtjes pizza’s rondrijden.

‘Jonge bestuurders betalen al fors meer premie, omdat ze nu eenmaal een groter risico vormen. Maar als je dan de pech hebt dat je een keer schade rijdt is het dus extra oneerlijk als die dure premie ook nog eens verdubbeld wordt’, zegt Bulthuis. ‘De bedoeling van verzekeren is dat alle verzekerden samen de schadelast dragen. Op deze manier komt de rekening echter wel heel erg bij de beginnende bestuurder te liggen.’ Verzekeraars straffen beginnende automobilisten oneerlijk zwaar, aldus Geld.nl.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)