Ten tijden van het openlijk toegeven van Volkswagen dat er gesjoemeld was met de uitstoot, was Martin Winterkorn de topman bij de Duitse autofabrikant. Noodgedwongen treed hij af op 23 september, een dag nadat het wereldnieuws werd. Destijds werden er een aantal lager-in-rang managers aangewezen, die verantwoordelijk zouden zijn voor het installeren van de software en het achterhouden van die informatie. Voetvolk dat geslachtofferd wordt voor de koning, zeg maar.

De Duitse justitie blijkt hier toch niet van overtuigd te zijn, want ze hebben een justitieel onderzoek ingesteld naar Martin Winterkorn en een andere topman. Wie de tweede is, weten we helaas niet. Winterkorn wordt verdacht van marktmanipulatie en nog een aantal andere aanklachten, maar die worden nu nog onderzocht. Het bijzondere aan dit nieuws is dat Volkswagen ook pas net op de hoogte is. Ze hebben in een statement ook meteen aangegeven dat er geen wijzigingen in het management zullen komen. De andere verdachte blijkt daar namelijk nog in te zitten. Huidig topman en destijds financieel directeur Hans Dieter Pötsch zal niet onderzocht worden.

Winterkorn en kompaan kunnen de gevangenis in gaan of een hoge geldboete krijgen. Gaan er dan toch echt koppen rollen in Wolfsburg?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear