Kijk, dat is nog eens een manier om de loonkosten laag te houden: een kartonnen bord van een politieagent met een lasergun plaatsen. Gek genoeg blijken kartonnen borden van politieagenten goed te werken; mensen rijden minder hard als ze de papieren agent zien En ja, zelfs als mensen weten dat ze nep zijn. In 2018 werden de agenten in Canada geplaatst, met veel positieve resultaten.

De politie test twee maanden lang met de kartonnen borden van politieagenten. Agent Vogelverschrikker, zoals ze hem noemen, boekt meteen resultaat: het aantal snelheidsovertredingen op de bewuste plaats wordt gehalveerd in de eerste dienstweek. Maar ook wanneer de voorbijgangers op de hoogte zijn dat het gaat om een nepagent, blijven de snelheden lager.

Het kartonnen bord van politieagenten werkt goed, maar niet voor altijd

‘Misschien wel de grootste verrassing na twee weken op een plaats te hebben gestaan, is dat mensen nog steeds afremmen wanneer ze agent Vogelverschrikker zien’, zegt een lokale agent tegenover CTV News. Ook de week erna wordt de snelheidslimiet minder overschreden. We hebben meneer Vogelverschrikker gevraagd om een reactie – we wachten nog steeds.

Hoe werkt zoiets nu eigenlijk? Als een figuur met autoriteit naar jou kijkt, reageer je daar automatisch op. Zelfs als je weet dat hij nep is. Volgens de onderstaande video komt dat door het stukje in je hersenen dat de amygdala heet. Dit hersendeel legt verbanden tussen wat je zintuigen zien en je emoties.

Overigens treedt er wel langzaam gewenning op in de hersenen. Dus als je dagelijks langs agent Vogelverschrikker rijdt, zal het effect steeds meer afnemen. Als je dan niet oppast, moet je naar de kartonrechter.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear