Wat weet jij van je eigen auto? Kun je een wiel verwisselen als je een lekke band hebt? Weet je waar de bougies zitten, en waar deze voor dienen? Ben je op de hoogte van de cilinderinhoud van je eigen auto? Wie over deze basiskennis beschikt, doet het al vele malen beter dan de gemiddelde Engelse automobilist.

Een verzekeringsmaatschappij heeft in Engeland namelijk onderzocht hoe het is gesteld met de autokennis van hun clientèle. Die is dus erbarmelijk. Van de Engelsen die regelmatig in de auto stappen heeft ongeveer dertig procent – in totaal negen miljoen mensen –geen idee wat te doen als ze onderweg panne krijgen. Maar liefst 2,5 miljoen autorijders weten niet eens waar ze het reservewiel kunnen vinden.

Dat vrouwen er niet in slagen de motorkap te openen, daar hebben we nog best begrip voor. Maar dat je als rechtgeaarde man niet weet waar de bougies zitten, is toch redelijk beschamend. Toch geldt dat voor 20 procent van de Engelse mannen. Daarbij weet 13 procent niet hoe het reservoir voor de ruitensproeiers moet worden bijgevuld, en staat bijna de helft van alle Engelse automobilisten met de handen in het haar als ze met startkabels in de weer moeten.

Wat wel weer erg leuk is, is dat één miljoen brokkenpiloten niet weten hoe het waarschuwingslampje voor de brandstof eruit ziet. Dat verklaart misschien het feit dat verreweg de meeste automobilisten die zogenaamd autopech hebben, in werkelijkheid stilstaan met een lege tank. Maar het allermooiste is dat 10 procent van de Engelse snelwegbevolking niet weet hoe oud hun auto is. Al met al zijn het natuurlijk bedroevende statistieken. Je zou toch denken dat mensen iets meer belangstelling hebben voor een voorwerp waar ze vrijwel dagelijks langdurig in moeten vertoeven. Hoe zou zo’n onderzoek in Nederland uitpakken?

Reacties