Keyless Entry is een van de fijnste opties die je kunt nemen op een auto. De sleutel blijft te allen tijde in je zak of tas en je stapt gewoon in. Handig als je je handen vol hebt, bijvoorbeeld. Maar, de draadloze sleutel verhoogt ook de kans op diefstal.

Met simpele apparaatjes van eBay of AliExpress kunnen boefjes het signaal vanuit je huis versterken en de auto meepikken. Het is zelfs zo’n risico dat Kiwa SCM, keuringsinstantie voor autobeveiliging, vanaf volgend jaar de auto’s wil gaan afkeuren.

Dat betekent dat nieuwe auto’s met keyless entry niet meer verzekerd zijn tegen diefstal. Bestaande en reeds verzekerde auto’s hebben hier geen last van.

Waarom niet?

‘Hoe vaak dat precies gebeurt, is lastig te zeggen, maar volgens Kiwa wel vaak genoeg om vanaf het eerste kwartaal van 2019 auto’s met onveilige systemen af te keuren. De keuringsinstantie doet dat als het sterke vermoedens heeft dat een diefstalmethode vaak wordt gebruikt’, zo meldt het NOS.

Nogal een onderbouwd statement om zo’n rigoureuze maatregel in te stellen, lijkt ons. ‘Wij denken dat dit inmiddels vaker gebeurt dan het intikken van een ruitje’, zegt Margreeth Jansen, woordvoerster van Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. Lekker onderbouwd, weer.

Dikke pech?

‘Dit wordt wel een dingetje’, voegt de woordvoerder van Kiwa nog als extra inhoudelijke opmerking toe, in het artikel van NOS. Hebben kopers van een auto met keyless entry dan dikke pech? ‘Een koper van een afgekeurde auto kan dat voorkomen door zelf een beveiligingsysteem laten installeren’, zegt een woordvoerder van Kiwa SCM.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)