Kia doet alleen kleine autootjes? Had je gedacht! Op de autoshow in Detroit laat Kia met de nieuwe Telluride niet alleen zien groot te kunnen denken, maar ook te kunnen doen.

Het is een joekel van een ding, die Telluride. Niet louter qua formaat (het is een, zoals de Amerikanen dat noemen full size SUV, en als Amerikanen full size zeggen, bedoelen ze eh… precies dat), maar ook qua uiterlijk: hij is zo vierkant dat ie wel van Lego gemaakt lijkt te zijn. Heb je wel een hoop steentjes voor nodig: hij is 5 meter lang, 1,80 meter hoog en 2 meter breed. Daar past een stel stevige wielen bij, en dus zijn die 22" groot. 

Een flinke parkeerplaats kun je ook wel gebruiken, want alle deuren openen in een kaarsrechte hoek van 90 graden. Niet doen als er veel wind staat dus, want dan kun je hem gaan ophalen in de winkel waar je net geshopt had. Er kunnen zeven personen mee; vier op comfortabele captain's seats en die op de opvouwbare achterbank. 

De Telluride staat op een verlengd Sorento-onderstel en wordt (vierwiel-)aangedreven door een 3,5-liter V6 die 270 pk levert én een (uiteraard ook met een stekker oplaadbaar) elektrapakket dat er nog eens 130 pk bij doet. Hij moet dus vlot zat zijn. 

Wat typische concept-grapjes heeft de Telluride natuurlijk ook. Zo houden sensors in de stoelen de 'gezondheid van de passagiers in de gaten' en schakelen desnoods Light Emitted Rejuvenation in: lampen die je 'nieuwe energie geven'. We houden het er maar op dat je nooit meer hoeft te raden wie het was die er eentje liet vliegen. Sorry. Plat. We weten het.

Kia laat nog enigszins omineus weten dat er geen directe plannen heeft voor productie, maar wel 'een geschiedenis te hebben van het op de markt brengen van modellen die erg sterk lijken op eerdere concepts'. Hij zal dus wel komen – in Amerika. Of Europa nou zo'n goede plek is voor dit soort joekels? Ach: een Volvo XC90 is net zo groot, een Range Rover LWB doet er nog eens 20 centimeter bij, dus… Weet je wat: we zien wel.

 

Reacties

Meer van TopGear