Een tweedehands auto kopen zal altijd een klein risico blijven. Het risico is echter wel te beperken door de voor jou nieuwe auto grondig te inspecteren. De RDW helpt je op weg vanaf 1 januari 2019: de kilometerstand checken wordt gratis bij RDW. Je krijgt kosteloos een tellerrapport . Zo kun je van elke auto checken of ie eerlijk is.

De kilometerstand checken wordt gratis bij de RDW

Checken of een auto niet teruggedraaid is, was altijd wat lastig. Met wat geluk zag je op Marktplaats of een andere autoverkoopsite een NAP-logootje – maar dat was het ook wel een beetje. Nu kun je de verkoper vragen om een tellerrapport te laten zien of zelf de tellerstand checken op de website van de RDW.

De pilot duurt een jaar. Daarna gaat de RDW kijken of ze het tellerrapport gratis blijven aanbieden. De kosteloze tellerstandencheck is een zet tegen tellerfraude. In Nederland hebben naar schatting 264.000 personenvoertuigen en lichte bedrijfswagens een teruggedraaide teller (ongeveer 2,7 procent van alle auto’s) en dagelijks zijn er tientallen mensen slachtoffer.

‘Een voertuig met gehackte kilometerteller leidt gemiddeld tot zo’n duizend euro schade, omdat deze veel duurder is in aanschaf en onderhoud dan je op basis van de kilometerstand mag verwachten’, meldt de RDW.

Advertentie

Reacties

 • Henk heeft op 21 februari 2019 geschreven:

  Maar of er gerommeld is kun je bij de RDW al lang gratis zien, niet een exact rapport, maar wel of de stand “logisch” is, zie https://ovi.rdw.nl/ tabblad tellerstanden

  Reageer
 • R. Paulusse heeft op 20 februari 2019 geschreven:

  Een gratis tellerrapport zal voor veel mensen een welkome informatie zijn
  van de RDW zodat je op dat punt niet meer beduveld wordt, dat ook mij
  ooit is overkomen met een teruggedraaide tellerstand van 40.000 km.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie