We weten dat jullie het net zo graag doen als wij. Gewoon, gezellig met een paar vrienden en wat M16’s, Uzi’s en dubbelloops jachtgeweren met afgezaagde loop snelheidscamera’s aan gruzelementen schieten. Gewoon, omdat het kan. Omdat die k&%$#@-dingen je al genoeg geld hebben gekost. Of, zoals Amerikaanse rednecks met een arsenaal waar je een staatsgreep in een middelgroot Afrikaans land kunt plegen, altijd zeggen: voor de sport. Niet langer, vrienden. Want hij is hier: de kogelvrije camera.

Een kogelvrije camera? Nee!

Toch wel. De (hoe kan het ook anders?) Duitse firma Vitronics heeft het nodig gevonden een snelheidscamera te verpakken in ‘vandalismebestendig materiaal’. Ze noemen hem ‘the Enforcement Trailer’ en het is de bedoeling dat je dat uitspreekt met een zo dik mogelijk Duits accent. Wat misschien nog wel erger is: het kreng kan álles. Hij is mobiel, dus je hoeft hem maar neer te plempen waar je wilt en de kassa open te gooien. Hij werkt op batterijen die het vijf dagen lang blijven doen. Hij kan rekening houden met het type verkeer, veranderende snelheidslimieten, tijdslimieten – you name it.  Hij kan dus alles. Behalve kapot.

Maar waarom dan een kogelvrije camera?

Het is ons onduidelijk of veel mensen onze hobby delen. Maar de fatsoensrakkers van Vitronics prijzen vooral zijn tomeloze inzetbaarheid op plekken waar mensen (lees: reguliere bromsnorren met krant, jerrycan koffie en camera) moeilijk kunnen komen. Waar wegwerkzaamheden zijn, of onoverzichtelijke bochten. Nu vinden wij het ook bijzonder onsympathiek om te hard te rijden bij werkzaamheden. Dat is gevaarlijk voor de mensen die daar zorgen voor babyhuid-glad nieuw asfalt – voor onze vrienden, dus. Maar om het dan meteen maar onmogelijk te maken een camera met je .44 Magnum aan barrels te schieten, dat gaat ook weer wat ver.

Beetje effectief, zo’n kogelvrije camera?

Dat mag je zeggen. De Franse koddebeiers hebben 150 Enforcement Trailers gekocht, in de hoop iets aan de staatsschuld te kunnen doen. De Enforcement Mormels bleken in staat per stuk maar liefst 2.500 boetes per dag uit te delen. Of nou ja, ‘overtredingen te constateren’. Ze hebben er meteen nog eens 100 besteld. Vertel dit dus niet verder. Pas op in Frankrijk. Dit bericht vernietigt zichzelf automatisch.

Reacties

  • Frankske heeft op 14 augustus 2016 geschreven:

    Gewoon lijmspray of id. over de lens ziet ie geen bal meer

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)