01. Omzet omhoog, winst omlaag

Het aantal auto’s dat Jaguar Land Rover in hun laatste complete boekjaar (van april 2015 tot en met maart 2016) wist te verkopen. En dat is voor het eerst in de geschiedenis meer dan een half miljoen, en 13 procent meer dan vorig jaar. De omzet steeg met bijna een half miljard naar 29 miljard in totaal, de winst voor afdracht van belastingen daalde van 3,4 naar 2 miljard. Deels veroorzaakt door een eenmalige afwaardering van 6.000 auto’s die in de Chinese haven Tianin affikten bij de ramp aldaar, en deels door lagere marges in China en meer ontwikkelingskosten voor nieuwe modellen.

02. Dubbelen

Vorig jaar verkocht McLaren maar liefst 1.654 auto’s. Best veel voor een klein sportautomerk. Maar dit jaar verwachten ze dat aantal te verdubbelen. Niet gek voor een merk dat pas vijf jaar (weer) bestaat.

03. 165 auto’s

Niet al te lang geleden werden we aangenaam verrast door de trailer van Forza Horizon 3. Maar het draait natuurlijk allemaal om de auto’s. Microsoft belooft maar liefst 350 speelbare modellen in Forza Horizon 3. En omdat het nog zo ellendig lang wachten is tot september, krijgen we alvast de eerste 165 te horen. Bekijk hier de eerste 165 auto’s van Forza Horizon 3.

04. 600.000 miljoen

Rij jij weleens over de A4 tussen Delft/Den Haag en Amsterdam? Mooi. Daar sta je nu nóg langer in de file dan voorheen, toen er nog geen 600 miljoen was stukgeslagen om het destijds al aanwezige fileprobleem op te lossen. De Verkeersinformatiedienst (VID) komt met cijfers naar buiten waarvan de honden geen brood lusten. Nou hebben wij wel vaker het idee dat Rijkswaterstaat, maar ook provinciale of gemeentelijke ambtenaren maar een beetje aanmodderen met rijstroken, rotondes en stoplichten. Je weet wel: commissies, onderzoekjes, rapporten.

Dit is weer een voorbeeld daarvan. Toen de rijstroken op de A4 bij Leiden tijdelijk werden verbreed van twee naar drie banen (met een snelheidslimiet van 80 km/u), nam de filedruk flink af. Richting Amsterdam met bijna 60 procent, richting Delft zelfs met dik 90 procent. Inmiddels is er voor die 600 miljoen een soort aparte dubbelbaans strook gecreëerd voor in- en uitvoegend verkeer en aparte stroken voor doorgaand verkeer. Maar ja, die komen uiteindelijk wel weer samen…

05. Grove schatting

Het Longleat Safari Park in Engeland, vergelijkbaar met ons Beeksebergen, viert dit jaar het 50-jarige jubileum. In die halve eeuw hebben de harige bewoners van het park naar schatting* in totaal 162.435 ruitenwissers en 277.049 antennes vernield. Ook lieten de beesten zo’n 45 ton kak achter op de auto’s van eigenaren die er geen been in zagen om hun heilige koe door een roedel gewelddadige apen te sturen.

* Met ‘schatting’ bedoelen we natuurlijk dat we de cijfers gewoon hebben verzonnen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)