Het einde van het jaar is in zicht. Dus we kunnen je natuurlijk tweehonderd eindejaarslijstjes voorschotelen, en dat gaan we ook zeker doen, maar we focussen ons liever eerst op degelijk consumentenadvies.

Bijvoorbeeld de vraag die iedereen zich elk jaar weer stelt: kun je oliebollen bakken met een auto? Want waarom zou je een frituurpan kopen als je al een auto hebt? Bovendien wil je de geur van de aderverstoppers met krenten van niet in je huis.

Hoe warm moet de olie zijn voor oliebollen?

Volgens bakpakjesboer Koopmans moet het frituurvet voor de vetsponzen 190 graden Celsius of meer zijn. Een ervaren friturist zal je vertellen dat je het beste zonnebloemolie, slaolie of Arachideolie kunt gebruiken. En volgens het YouTube-kanaal Engineering Explained wordt een uitlaatspruitstuk (atmosferisch!) al snel 210 graden Celsius als je een dot gas geeft.

Dus, kun je oliebollen bakken met een auto?

Als je het hitteschild van het uitlaatspruitstuk vervangt voor een metalen gastronormbak (kost je twee tientjes) en daar olie ingooit, moet het technisch gezien mogelijk zijn om oliebollen te bakken met je auto. Haal bij je lokale tuner een olietemperatuurmeter om te weten of je meer of minder gas moet geven om de ideale temperatuur te behalen. Bij een twin-turbo Lamborghini van Hennessey Performance zoals hierboven zou ‘t iets sneller moeten gaan.

Nou, weet je dat ook weer. Baal jij even dat je een elektrische auto gekocht hebt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)