Een mobiele telefoon met een specifiek ‘stukje software’ en een lege pas – meer heb je blijkbaar niet nodig om een laadpas van een elektrische auto te kopiëren. De telefoon scant het serienummer van de pas, en dat is precies het enige vereiste om ermee te kunnen laden. Een pincode of iets soortgelijks is dus niet nodig en daarom is het zo makkelijk om laadpassen te kopiëren, zo meldt de NOS. Het zou waarschijnlijk zelfs zonder lege pas moeten kunnen.

Beveiligingsbedrijf ESET deed het onderzoek naar de laadpassen en concludeerde dat er praktisch geen beveiliging aanwezig was. ‘Het uitlezen daarvan is voldoende voor fraude. De nummers zijn op geen enkele manier afgeschermd’, schrijft de NOS. In een video is de pas in anderhalve seconde gekopieerd en daarna direct te verplaatsen naar een lege pas. Daarna is de nieuwe pas klaar voor gebruik.

Shell-dochter NewMotion laat weten dat het probleem bekend is, maar dat de kans op fraude klein is. Mocht het misgaan, dan hoeft de klant niet voor de schade op te draaien, zo belooft NewMotion. Ook Fastned geeft toe ‘niet de beste beveiligde techniek’ te gebruiken. Er hangen echter veel camera’s bij de laadstations; de dader is volgens Fastned snel gepakt op basis van zijn kenteken.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie