Zou het de meestvoorkomende auto in films en series zijn? De Ford Crown Victoria was sinds de jaren tachtig het werkpaard voor politiebureau’s en taxibedrijven. De auto was niet per se populair vanwege zijn sublieme rij-eigenschappen of verfijning, maar vanwege de robuustheid en de eenvoudige techniek. Bovendien is de Chevrolet Caprice al sinds halverwege de jaren negentig niet meer in productie, dus in de categorie ‘goedkoop, simpel en stevig’ waren er niet veel alternatieven voor de politie.

Omdat Ford de Crown Vic al zo lang maakte, was de productie gestroomlijnd en waren alle ontwikkelingskosten allang terugverdiend. Dat maakte de sedan goedkoop in aanschaf en in onderhoud. En met de benzineprijzen in Amerika kon zo’n V8 er wel vanaf. Gedurende twee generaties produceerde Ford op het hoogtepunt ruim 100.000 Crown Vics per jaar. Je kon in de grote steden geen vijf minuten rijden zonder er eentje te zien.

In 2011 stopte Ford met de productie van de Crown Victoria en stukje bij beetje werden de werkpaarden vervangen door andere voertuigen. Ford bouwt speciale politie-uitvoeringen van de Explorer en andere merken zoals Dodge hebben omgebouwde Chargers voor het politiewerk. Veel politiekorpsen hielden de Crown Vics echter nog een flinke tijd vast, en pas deze week doet de California Highway Patrol zijn laatste exemplaren weg.

De California Highway Patrol stapte over op de Ford Explorer in 2013 en kocht een flinke lading Dodge Chargers in 2016. Het jaar daarna ontving Chevrolet een bestelling voor een roedel Tahoe-politieauto’s. Wil jij een van de laatste politie-Crown Victoria’s, dan moet je even op eBay kijken. Voor een zacht prijsje kun je er eentje halen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear