Lada? Dat was toch dat Russische merk met van die auto’s die al uit elkaar vielen als je er ‘Njet’ tegen schreeuwde? Inderdaad. Met enige nadruk op ‘was’. Want hoewel de huidige Lada’s hardnekkig doen alsof het IJzeren Gordijn er nog in al zijn ondoordringbaarheid hangt, komt het merk nu met een paar Lada Concepts die er niet eens zo gek uitzien.

Neem nou die gele. Dat is de XCode Concept, een designidee voor een midi-SUV. De X slaat natuurlijk op de flanken van de auto, waar je zonder al te veel fantasie een X in gebeeldhouwd kunt zien. ‘Designtaal’, heet dat, want een directe functie heeft het niet. Niet nieuw overigens: de in Rusland al tijden leverbare Vesta en XRay (ooit van gehoord?) hebben het, zij het in minder geprononceerde mate, ook al.

Het moederbedrijf van Lada, AvtoVaz, onderhoudt nogal innige banden met Renault. De basis van hedendaagse Lada’s wordt gevormd door veel Dacia-spul, wat doet vermoeden dat de XCode onderhuids vooral een Dacia Duster is. Lada is verder niet erg breedsprakig over de XCode Concept, en meldt alleen dat hij ‘de mogelijkheid’ biedt van een turbomotor, vierwielaandrijving en smartphone-integratie.

U zei Lada Concepts? Meervoud, dus?

Ja, want de XCode Concept werd getoond tijdens de opening van de Moscow International Motor Show, de thuisshow van Lada, en dan kom je natuurlijk niet met één conceptje. Zo is er ook de Vesta Cross Concept – die rode op de foto’s. Dat is een volgens Lada ‘in de hele wereld unieke’ combinatie van een sedan en een terreinauto. Nu zijn ze in Rusland verzot op sedans en de wegen zijn er niet allemaal even geweldig (understatement van de eeuw), dus tsja, waarom niet? Hij is voorzien van bodembescherming en staat iets hoger op de pootjes, wat genoeg zou moeten zijn voor ‘light offroading’. Ze hebben er trouwens ook een stationwagen-versie van, die ze vorig jaar al lieten zien.

Dan is er nog de Vesta Sport Concept (die grijze), die woest-sportieve aspiraties zou moeten oproepen. Goed, er zitten wat dikke velgen op en we zien wat luchtgaatjes hier en daar. Maar alle verwijzingen naar de race-auto die meerijdt in het WTCC (en daar zelfs nog wel eens wint) – wij kunnen ze niet echt vinden. Evenmin als méér info dan dat hij een ‘race-tuned suspension’ zou hebben.

Tot slot de XRay Sport Concept (die andere grijze), een sportieve versie van de auto die in Rusland al gretig aftrek vindt. Hij ‘onderzoekt de mogelijkheid van een serie Lada’s met ‘high power engines and racing style’. Klinkt goed, tot je hoort hoe high die power dan wel mag zijn: 120 tot 150 pk. Goh.

Hoe dan ook. Er gingen in het verleden wel eens dagen (wat heet: jaren) voorbij zonder dat we ook maar één moment aan Lada dachten. Maar ze zijn er nog, en geef toe: zo verkeerd zien ze er nog niet uit ook. Iets voor jou..?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)