Dames en heren, het doet ons geen deugd om te mogen verkondigen dat de Lamborghini Gallardo is overleden.

Na tien jaar, maar liefst 14.022 geproduceerde exemplaren en genoeg opgerookte banden om 's lands wegen van buigzame vangrails te voorzien, is dan nu echt het doek gevallen voor de meest succesvolle Lambo ooit. De rode LP570-4 Spyder Performante die je hierboven ziet, is het allerlaatste exemplaar.

De Gallardo was een keerpunt in de moderne geschiedenis van Lamborghini. Hij verscheen toen het merk 40 jaar bestond, en was onmiddellijk goed voor grote aantallen. Voor de Gallardo maakte Lamborghini gemiddeld 250 auto's per jaar; tegenwoordig zijn het er eerder zo'n 2.000.

Inmiddels, 32 speciale edities later, is de Gallardo ook wel een beetje moegestreden en voelt hij aardig ouderwets aan naast modernere supercars – 458 Italia en MP4-12C, we kijken met een schuin oog naar jullie. Maar in zijn tijd was het een geweldig ding, en de styling en het geluid spreken ook nu nog tot de verbeelding.

Zo rolt de Gallardo vanaf nu trots richting klassiekerstatus. Zijn opvolger verschijnt ergens in 2014, en als het goed is begint Lambo rond deze tijd met het vrijgeven van foto's van stukjes koplamp en hoekjes luchtinlaat. Wij wachten wel gewoon even tot we 'm in z'n geheel kunnen zien. Geniet anders ondertussen nog even van Clarksons test van de Gallardo Spyder uit TopGear seizoen 8 – een test die hem destijds zo imponeerde dat ie meteen zelf een soortgelijk exemplaar kocht.

Reacties