Land Rover wil autonoom off-roaden, lazen we. Maar man en machine tegen de elementen, dat is de aantrekkingskracht van off-roaden. Zelf inschatten met wat voor hoek je die éne helling moet nemen, of met welke snelheid. Maar als het aan Land Rover ligt, is het straks machine tegen de elementen en man languit achterover.

Vooruit, het is nog in onderzoek…

Land Rover onderzoekt de mogelijkheden van autonoom off-roaden. ‘We willen zelfstandig rijden niet beperken tot het asfalt. Wanneer de bestuurder van het verharde wegdek afgaat, moet de assistentie van de auto doorgaan’, vertelt Tony Harper, Head of Research bij Jaguar Land Rover.

Een prototype is volgehangen met sensoren, zoals een LIDAR (Laser Imaging Detection And Ranging). De laser maakt samen met camera’s een 3D-beeld van de omgeving, tot vijf meter vooruit. Op deze driedimensionale kaart ziet het systeem kuilen, stenen en andere obstakels. Je Land Rover kan in de toekomst zelfs zien op welke ondergrond de auto rijdt.

Is dit dan het begin van het einde voor off-roaden? Voorlopig niet. De techniek zal eerst als assistent op de markt komen, om het de bestuurder makkelijker te maken. Zo wordt de demping of snelheid automatisch aangepast als de Land Rover merkt dat er een obstakel of plas nadert. Zo hou je je dure SVR wat langer heel. En dat is best fijn.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear