Verrassing: niet iedereen stelt het geluid van een opgefokte GTI met DSG-scheetjes op prijs. Op plekken waar veel meldingen van geluidsoverlast vandaan komen, heeft de gemeente Utrecht daarom lawaaiflitspalen geplaatst. Met deze palen wil de gemeente onderzoek doen naar een eventuele aanpak. Deze palen stonden al eerder in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De Gemeente Utrecht plaatst de lawaaiflitspalen op de Wolgadreef, Amsterdamsestraatweg en aan de Tripkade. Elke straat krijgt twee palen met microfoons en camera’s. Tussen 14:00 en 02:00 uur gaan de palen aan en als de microfoons meer dan 80 dB registreren, maken ze een opname van 10 tot 20 seconden. Deze opnames worden nu nog niet gebruikt om boetes uit te delen.

De lawaaiflitspalen verzamelen informatie

De opnames gaan naar de TNO, die een rapport opstelt. In dit rapport staan zaken als het type voertuig, maar ook het bouwjaar. Ook kunnen ze met de beelden analyseren hoe hard de auto reed en of de bestuurder een petje op had. Oké, dat laatste is een geintje. Samen met de metingen uit de andere steden moet een landelijke aanpak bedacht worden tegen geluidsoverlast door auto’s.

Je maakt herrie voor het goede doel

Raas jij met 100 dB langs zo’n paal, dan ben je dus onderdeel van de oplossing. Zo positief moet je het ook weer bekijken. Al vermoeden we dat de agent die je daarna een stopteken geeft het niet zo zal zien. Tring tring, WOK-melding.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie