Iedereen die een beetje ondeugend moest grinniken toen ze voor het eerst hun auto startten met een nieuwe uitlaat, weet dondersgoed dat hun auto te luid is. Sterker nog: veel mensen die een te luide uitlaat monteren, vinden dat juist het leuke eraan. Anders zouden ze niet zoveel geld uitgeven aan een nieuw stuk RVS regenpijp. We vragen ons dan ook af of de nieuwe lawaaipalen in Rotterdam niet juist voor méér geluidsoverlast gaan zorgen.

De gemeente Rotterdam heeft sinds deze week Geluid Informatie Displays (GID’s) geplaatst op vier locaties. Deze borden geven een waarschuwing als een auto met te veel geluid voorbijrijdt. Het display toont dan gelijk het boetebedrag van 280 euro voor de overtreding, maar er wordt geen boete uitgedeeld. ‘Dit jaar wordt er dus getest of deze GID’s de gewenste effecten hebben’, meldt de gemeente Rotterdam. Alleen: dagen de palen juist niet uit om extra gas te geven?

Wordt het geen uitdaging om de lawaaipaal af te laten gaan?

We praten het niet goed, maar we weten ook wel een beetje hoe mensen zijn. Als je borden langs de weg zet die waarschuwen voor een te hoge snelheid, zitten er altijd mensen tussen die het leuk vinden om te kijken tot welke snelheid de borden een melding geven. Je weet dus ook zeker dat er tuners zijn die gaan kijken wanneer de lawaaipalen precies een waarschuwing gaan geven. Nogmaals: de palen delen geen boetes uit, dus je kunt er in principe ongestraft langs blèren.

Tegen het AD zegt wethouder Vincent Karremans dat hij ‘beseft dat de waarschuwing van de lawaaipaal bij herriemakers weinig indruk zal maken’. Hij hoopt dat er snel genoeg lawaaipalen ontwikkeld worden die wel bekeuringen kunnen uitdelen. In dat geval weet je in ieder geval dat bestuurders met een luide uitlaat even gas terugnemen om langs de paal te rijden. Om daarna waarschijnlijk weer vol op het gas te gaan. Flitsmeister zal ongetwijfeld een melding gaan geven van de palen zodra ze boetes gaan uitdelen.

Advertentie

Reacties

  • Wroem wroem heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

    Op het moment dat ze gaan flitsen en bonnen kunnen maken is het de sport om net uit het bereik van de foto te wachten op voetgangers fietsers scootmobielen en Tesla rijders om genoeg herrie te produceren dat die op de foto\film staan

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie