Dubbele W12-motoren, wankelmotoren, Hellcat-V8 of één turbo per cilinder. Het is allemaal gedaan. Wil je écht iets anders doen met je projectauto? Leg dan deze Blackhawk-helikoptermotor in je auto. Als de motor sterk genoeg is om elf militairen en een 105-millimeter artillerie-kanon met dertig granaten te vervoeren, moet jij er wel een stoplichtsprintje mee kunnen winnen.

Officieel heeft de turbinemotor 1.622 SHP, wat staat voor Shaft Horse Power, vergelijkbaar met het vermogen aan de krukas bij de motor uit een auto. De helikoptermotor weegt slechts zo’n 180 kilo. Dit type motor ligt al sinds 1978 in de UH-60 Blackhawk, onder filmliefhebbers vooral bekend van de film Blackhawk Down.  De helikopters hebben twee van deze turbinemotoren aan boord.

Het enige nadeel dat we kunnen bedenken, is dat je niet meer bij de Tinq terechtkunt voor een tankje E10. Misschien kun je je airmiles bij de KLM inwisselen voor een litertje brandstof. En misschien de prijs, want je moet 399.000 dollar meenemen naar Nebraska Gas Turbine Inc. voor de motor – maar je kunt ook zout op slakken blíjven leggen…

Foto ter referentie: unini – Own work, CC BY-SA 4.0

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)