Let goed op als je bij het verkeerslicht staat

Belangrijke informatie voor verkeerslichtgangers

Verkeerslicht: groen is gas
Verkeerslicht: groen is gas

Let goed op als je binnenkort weer eens bij een verkeerslicht staat te wachten. Veel mensen vergeten namelijk een cruciale handeling: bij groen licht moet je gas geven. En niet alleen als je vooraan staat. Als je vooraan staat bij het verkeerslicht (wat op dat moment een stoplicht is), rust op jou de eervolle taak om het konvooi saaie grijze leaseauto’s naar de volgende verkeerslichtenlinie te loodsen. Het is direct ook de enige taak die je hebt: groen is gas. Dus berg die telefoon op en laat die radio voor wat ie is: eyes on the prize.

Sta je niet vooraan? Dan heb je wellicht een nog belangrijker taak. Of nee: je hebt precies dezelfde taak. Bij groen licht moet je gas geven. Niet pas als je voorganger ruim vertrokken is, maar tegelijkertijd. In de ideale wereld gaat elke deelnemer van het groenlicht-konvooi op exact hetzelfde moment op het gas. Natuurlijk wil je een beetje ruimte houden op je voorganger, logisch. Maar als je wacht tot de auto voor je al lang in beweging is, ontstaat er een harmonica-effect. Wat betekent dat de persoon achteraan, die met gemak ook het groene licht had kunnen halen, voor een rood licht komt te staan. Je berooft iemand van vijf minuten van zijn leven.

Oké, groen is dus gas. Uitzonderingen?

Jazeker. Heb wat geduld met lesauto’s. Denk even terug aan hoe het was toen jij voor het eerst achter het stuur moest kruipen van een auto: je had nog meer moeite met de koppeling dan de eerste keer dat je een bepaald kledingstuk moest losmaken. En beide keren had je trillende handjes.


preview

Nieuwste van TopGear

Autonieuws