Let goed op als je binnenkort weer eens bij een verkeerslicht staat te wachten. Veel mensen vergeten namelijk een cruciale handeling: bij groen licht moet je gas geven. En niet alleen als je vooraan staat. Als je vooraan staat bij het verkeerslicht (wat op dat moment een stoplicht is), rust op jou de eervolle taak om het konvooi saaie grijze leaseauto’s naar de volgende verkeerslichtenlinie te loodsen. Het is direct ook de enige taak die je hebt: groen is gas. Dus berg die telefoon op en laat die radio voor wat ie is: eyes on the prize.

Sta je niet vooraan? Dan heb je wellicht een nog belangrijker taak. Of nee: je hebt precies dezelfde taak. Bij groen licht moet je gas geven. Niet pas als je voorganger ruim vertrokken is, maar tegelijkertijd. In de ideale wereld gaat elke deelnemer van het groenlicht-konvooi op exact hetzelfde moment op het gas. Natuurlijk wil je een beetje ruimte houden op je voorganger, logisch. Maar als je wacht tot de auto voor je al lang in beweging is, ontstaat er een harmonica-effect. Wat betekent dat de persoon achteraan, die met gemak ook het groene licht had kunnen halen, voor een rood licht komt te staan. Je berooft iemand van vijf minuten van zijn leven.

Oké, groen is dus gas. Uitzonderingen?

Jazeker. Heb wat geduld met lesauto’s. Denk even terug aan hoe het was toen jij voor het eerst achter het stuur moest kruipen van een auto: je had nog meer moeite met de koppeling dan de eerste keer dat je een bepaald kledingstuk moest losmaken. En beide keren had je trillende handjes.

Reacties

 • Lambert van dijk heeft op 11 augustus 2019 geschreven:

  zoals jullie op de foto zien rijd er een ziekenauto voor,dus dat remmen was voor de veiligheid wel goed.deze persoon dacht dus wel mee.

  Reageer
 • Jobo de bobo heeft op 10 augustus 2019 geschreven:

  Vanzelfsprekend toch? Groen = gas, en velen wachten te lang met optrekken. Hierdoor ontstaan onnodig lange rijen.

  Sta je als tweede? Dan optrekken zodra de eerste optrekt. Niet eerder en niet later.
  Moeilijk? Lijkt er wel op als ik sommige reacties bekijk.

  Reageer
 • John, VRI storingsmonteur heeft op 10 augustus 2019 geschreven:

  Wat een flut artikel. Een verkeerslicht is ook een verkeerslicht als ie op rood staat.
  Allemaal tegelijk optrekken kan niet omdat je dan niet de afstand krijgt die bij je toenemende snelheid hoort.
  Vijf minuten wachten klopt ook niet. De langste cyclustijd (de tijd voordat alle richtingen aan bod zijn geweest) is in theorie maximaal drie minuten maar in de praktijk meestal niet langer dan twee minuten. Alleen als er voorrangsvoertuigen tussedoor komen kan de wachttijd wat langer worden. Duurt het te lang (max wachttijdoverschrijding) dan zal de software resetten of de VRI op knipperen gaan.

  Reageer
 • Roemie heeft op 6 augustus 2019 geschreven:

  Het zijn geen stoplichten maar verkeerslichten (ze regelen het verkeer) een stop licht moet je stoppen denk aan de lampjes bij een spoorweg overgang

  • Thijs heeft op 9 augustus 2019 geschreven:

   Verkeersregelinstallatie. Ofwel vri.

   Reageer
  Reageer
 • XJ600S heeft op 6 augustus 2019 geschreven:

  Daarom rij ik motor, sta altijd vooraan, hoef ik tenminste niet op de koekblikken te wachten en ook niet bang te zijn dat ze mij van achteren aanrijden omdat ze niet zien dat het verkeerslicht niet de kleur heeft die ze verwachten.

  Reageer
 • Wesly hoffman heeft op 5 augustus 2019 geschreven:

  Kunnen ze dit op die matrix borden boven de weg plaatsen het is normaal om te weten maar te weinig mensen weten dit helaas

  Reageer
 • Schádevrij rijder heeft op 5 augustus 2019 geschreven:

  Ik had geen trillende handjes, toen ik een bepaald kledingstuk moest losmaken. Wat voor de auteur geldt zou voor iedereen gelden?

  • Chet heeft op 6 augustus 2019 geschreven:

   Ga gewoon weg

   Reageer
  Reageer
 • Wim heeft op 5 augustus 2019 geschreven:

  Dat is tegenwoordig wel heftig ja!!

  Duurt soms knap akelig lang voor er beweging in de rij komt.
  Allemaal stoplicht slapers.

  Net weer zo’n rotonde angsthaas voor me.
  Auto met richting om af te slaan gewoon blijven staan??

  Reageer
 • Gertjan heeft op 5 augustus 2019 geschreven:

  Zo is Mn zus laatst aangereden. Auto achter haar vol gas weg bij groen zonder naar de auto er voor te kijken, waarschijnlijk bezig met telefoon geweest. Wacht tot je voorganger in beweging komt! Je kan toch niet dezelfde volgafstand hanteren bij stil staan en bij rijden

  Reageer
 • Bert de Groodt heeft op 19 april 2017 geschreven:

  Wat een enorme agressie spreekt er uit het stukje over het (stoplicht) verkeerslicht.
  Ik hoop dat dit niet uit de pen van de redactie komt.

  • Bassie80 heeft op 4 augustus 2019 geschreven:

   Ben jij zo’n sufkut die ook eerst 20 sec blijft staan om zn tampons en telefoon op te bergen? Toevallig ook zo’n figuur wat het liefst op de linkse baan rijdt met 95km/u of juist graag rechts in haalt en op het laatste moment zn auto er tussen propt?
   Bert, ga lekker achter de geraniums zitten ipv janken over agressie. De auteur heeft 100% gelijk, opletten op de weg pannekoek…

   • Mercedes heeft op 5 augustus 2019 geschreven:

    Jij rijdt zeker golf?

    Reageer
   • Henry heeft op 4 augustus 2019 geschreven:

    Juist !!!

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear