Levenslange garantie op auto's is een ding in Amerika

Je komt het zo hier en daar nog tegen

Foto('s): FCA North AmericaDodge Charger Scat Pack Widebody bij vliegtuigen
Foto('s): LincolnLincoln Continental 80th Anniversary Coach Door Edition
Foto('s): LincolnLincoln Aviator 2018
Foto('s): LincolnLincoln Aviator 2018
Foto('s): LincolnLincoln Aviator 2018
Dodge Charger Scat Pack Widebody bij vliegtuigen
Lincoln Continental 80th Anniversary Coach Door Edition
Lincoln Aviator 2018
Lincoln Aviator 2018
Lincoln Aviator 2018

Nooit geld verdienen op reparaties. Het klinkt als een slechte deal voor de autobouwers, maar in Amerika kan het. Een lange tijd kon je optioneel bij merken zoals Ford en Chrysler een levenslange garantie op je auto krijgen. Mopar, de onderdelenleverancier van Chrysler en Fiat, stopte twee jaar geleden met het aanbieden van deze levenslange garantie, maar op dealerniveau kom je zo hier en daar nog aanbiedingen tegen. We vonden het fascinerend, dus we zochten uit hoe het zat.

Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar als je het goed bekijkt, valt het mee. De levenslange garantie is persoonsgebonden, en veel mensen houden een auto slechts een paar jaar. Zeker in Amerika, waar mensen om de paar jaar een nieuwe financiering kunnen krijgen en hun auto weer inwisselen, verloopt de levenslange garantie dus na een paar jaar. Dit in tegenstelling tot bij een merk als Kia dat zeven jaar garantie op de auto biedt, ongeacht het eigenaarschap. Maar voor wie lang doet met zijn nieuwe aankoop of heel veel kilometers maakt, is de levenslange garantie een uitstekende deal.

Daarbij verplicht de garantie eigenaren om op tijd en volgens het boekje hun onderhoud uit te laten voeren. De dealers kunnen dus rekenen op vaste inkomsten van trouwe klanten. Het is een mooie manier om kopers verplicht bij je merkgarage het onderhoud te laten doen. Op internetfora spreken pessimisten zo hier en daar over de kleine lettertjes, bijvoorbeeld dat ‘levenslang’ slaat op een verwachte levensduur van een auto – ongeveer zeven jaar.

Maar er is in ieder geval één meneer die er de vruchten van plukte. Zo berichtte CNN in 2009 al over een man met een Lincoln Town Car die meer dan 2 miljoen kilometer reed in 25 jaar tijd. Alle onderdelen van de aandrijflijn die kapot gingen, werden onder garantie vervangen. De video van deze Lincoln zie je hieronder.

Levenslange garantie in de praktijk

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken