Ieder pondje gaat door het mondje en het is maar wat moeilijk de aldus verkregen kilo’s weer kwijt te raken. Bij auto’s gaat het iets anders omdat de makers bepalen wat er wel en niet aan of op wordt gehangen. De al behoorlijk lichte Lotus Exige Cup 260 raakt voor het nieuwe modeljaar maar liefst 38 kg kwijt en kom zo onder de 900 kg totaalgewicht uit!
 
En wat moet je voor 38 kg laten? In ieder geval een aantal luxueuze zaken, ja zelfs de binnenspiegel zit niet meer op de voorruit. Diverse carrosseriedelen zijn uit carbon fiber gemaakt, zoals het dak, de achterklep, de bovenkant van het dashboard en kuipen van de stoelen.
 
Ultra lichte wielen, een lichtgewicht motorsport accu en onder meer een extra licht vliegwiel helpen eveneens mee aan het eindresultaat. In het interieur geen matten, isolatie en zonnekleppen. Die heb je allemaal niet nodig, zo redeneren ze bij Lotus.
 
De motor is gelijk gebleven, de vertrouwde 1,8-liter Toyota-krachtbron met supercharger. En daarmee haalt de Exige 245 km/u en nog belangrijker, een sprintje naar de 100 km/u in 4,1 seconden. Dat noemen we niet licht gewicht, maar lichtvoetig.

Reacties