Lotus heeft in haar hele carrière in de Formule 1 maar liefst 81 Grands Prix gewonnen, en op de een of andere manier vonden ze in dat getal een goede reden om een speciale editie van hun meest capabele productieauto uit te brengen. Zeg een welgemeend hallo tegen de Lotus Exige LF1.

Elke gelegenheid is een goede gelegenheid om aandacht aan een Exige S te besteden, want het ding is, mocht je het nog niet weten, fantastisch. Met z'n kleine formaat, lage gewicht en een 3,5-liter V6 met supercharger is er maar weinig wat in z'n buurt kan komen qua prestatie/sensatieverhouding. Lotus vond het dan ook niet nodig om hierin te gaan zitten rommelen en zorgde alleen voor wat uiterlijke upgrades.

Van de Exige LF1 worden – hoe kan het ook anders – 81 exemplaren gemaakt. Ze zijn voorzien van het bekende zwart-gouden kleurenschema met rode accenten, goudkleurige velgen (17 inch vóór, 18 inch achter) en een aangepast interieur. Veel hardrijdopties zijn standaard, zoals het Exige Race Pack met Dynamic Performance Management, high-performance remmen en kleverige Pirelli P-Zero Trofeo-banden. Kopers van de LF1 krijgen ook een rondleiding bij de fabrieken van Lotus en het F1-team, plus korting op merchandise.

Ieder exemplaar van de Exige LF1 brengt met een koolstofvezel plakkaatje een bescheiden eerbetoon uit aan één van Lotus' Formule 1-overwinningen: in auto nummer 1 wordt die van Stirling Moss genoemd op Monaco in 1960, terwijl nummer 81 de naam draagt van Kimi Räikkönen voor zijn podiumplek in Australië vorig jaar. Zoals gezegd zijn de prestaties hetzelfde als bij de standaard Exige S, en daarvoor hoeft niemand zich te schamen: 350 pk en 400 Nm op 1.176 kilo, 0 tot 100 in 4,0 seconden en een top van 274 km/u.

De Lotus Exige LF1 is vanaf nu te krijgen, maar de Nederlandse en Belgische prijzen weten we nog niet.

Advertentie

Reacties

Advertentie