Geloof het of niet, maar Ferrari-President Luca di Montezemolo wordt gechauffeurd in een Fiat Croma, weliswaar gepantserd en geblindeerd en onder escorte van een Alfa 159 2.4 Jtdm met blauw zwaailichtje. Fiat is voor 85% eigenaar van Ferrari, maar om dan meteen in het minst mooie model rondgereden te moeten worden is natuurlijk vrij sneu voor de goede man. Zo lang is hij nu ook weer niet, zo’n 1,80 meter, maar de achterbank van een 612 Scaglietti was voor Luca kennelijk geen optie. Kunnen we nog wel inkomen – een 612 mag dan bijna het summum van elegantie zijn, voor ‘iemand zien uitstappen vanaf de achterbank’ geldt lijnrecht het tegenovergestelde. Maar was een Lancia Thesis niet een tikje representatiever geweest? Wellicht, volgens de chauffeur van Luca, Giuseppe, is deze auto verkozen boven de Thesis vanwege de snellere prestaties van de Croma. De Croma in kwestie is een 2,5-liter MultiJet diesel automaat met 205 pk en vijf cilinders.
 
Dit stelden we allemaal vast toen we eergisteren op bezoek waren in Maranello, waar we door Ferrari werden bijgepraat over het Formula Uomo 2008. Dat kun je samenvatten als goede initiatieven voor de werknemers van Ferrari zoals health checks, reductie van het geluidsniveau, airco, indoor planten en bloemen, speciale personeelshypotheken, rode huisvesting etc., maar daarover in een vervolg meer. Dit geintje kostte al met al overigens 200 miljoen euro. Zou dát de reden van die Croma zijn..?
 
We liepen overigens ook nog tegen wat California’s aan, twee op de nieuwe assemblagelijn – met open en gesloten dak – en twee scheurend op het circuit. En ook live ziet de nieuwe Ferrari er prachtig uit!

Reacties

Meer van TopGear