Het schijnt dat er mensen zijn – vooral in de VS – die een kniebrace dragen naar Disneyland om zo de wachtrijen te kunnen skippen. Je zou er het liefst iets van zeggen, maar wat als die persoon wél echt iets aan zijn of haar knie heeft? Dan voel je je knap lullig. Hoe zit dat met de politie: mag een politieauto zonder zwaailicht of sirenes zomaar te hard rijden? Of mag je daar wel iets van zeggen?

In het kort: de politie mag soms zonder zwaailicht of sirenes te hard rijden. ‘In sommige situaties rijdt de politie met spoed, maar zonder zwaailichten en sirene. Bijvoorbeeld bij gijzelingen, overvallen, inbraken en zelfdodingen. Dit doet de politie om de kans op een heterdaadsituatie te vergroten en daders te kunnen aanhouden, of om te voorkomen dat zaken (nog) ernstiger worden’, zegt de politie.

Soms zie je het weleens gebeuren dat de zwaailichten en sirenes ineens uit gaan en dat de agent met een normaal tempo doorrijdt. Wilde deze agent gewoon even door rood dan? De website van de politie zegt daarover: ‘De politie mag uitsluitend met toestemming van de meldkamer gebruikmaken van optische en geluidssignalen.’ Dus niet voor eigen gewin.

Soms wordt de spoedrit gestaakt

Maar dat is slechts een half antwoord op de vraag. Het kan zijn dat er al een collega gearriveerd is op de plek van bestemming. Dan is de druk van de ketel en is er geen noodzaak meer om hard te rijden. ‘Zo kan het dus gebeuren dat een politievoertuig met zwaailichten en sirene een kruising oversteekt, om snel daarna met het normale verkeer verder te rijden’, zegt de politie.

3 reacties op “Mag een politieauto zonder zwaailicht of sirenes zomaar te hard rijden?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear