Fiets niet door rood, want de boete van 110 euro is zonde van je geld. En nee, we gaan je niet vertellen dat de boete maar 80 euro is als je eerst even afstapt. Dat zou onverantwoord zijn. Van onze juridische afdeling mogen we je al helemaal niet adviseren om een paar meter naast het rode verkeerslicht te voet over te steken, omdat het dan ineens wel legaal mag. Dus dat doen we ook niet. Al blijkt dat dus wel zo te zijn.
We waren benieuwd: kun je een boete krijgen als je als voetganger zomaar ergens oversteekt? En nog interessanter: als je een paar meter náást een rood verkeerslicht voor voetgangers besluit over te steken, ga je dan op de bon? Je zou zeggen dat het stoplicht (wat hier de juiste term is, want het staat op rood) er niet voor niets staat. Maar in Nederland blijkt het meer een soort suggestie.
Mag je een paar meter naast een rood stoplicht oversteken als voetganger?
De woordvoerder van de politie bevestigt aan TopGear Nederland dat je inderdaad een paar meter verderop gewoon mag oversteken. Het is zelfs zo dat je dan voorrang moet krijgen van het overige verkeer. ‘We raden het niet aan om het te doen, maar je zou als voetganger dus bescherming genieten’, aldus de woordvoerder.
Het is zelfs zo dat je als voetganger in principe overal voorrang moet krijgen als je oversteekt, als je je intentie maar duidelijk maakt aan andere verkeersdeelnemers. Dus ook op rotondes buiten de bebouwde kom waar géén zebrapaden zijn, moet je als automobilist voetgangers eigenlijk voorlaten. Of als ze bij jou in de wijk van het ene trottoir naar het andere willen.
‘Indien je als voetganger bij een voetgangersoversteekplaats oversteekt, geniet je dienovereenkomstig bescherming. Als je ergens anders oversteekt heb je dat veel minder, maar wel moet een bestuurder je gelegenheid geven om over te steken indien je daartoe duidelijk aanstalten maakt’, zegt de woordvoerder van de politie tegen TopGear Nederland. Het lijkt ons dat veel bestuurders hier niet van op de hoogte zijn, dus eh… Loop vooral niet zomaar de weg op om te zien wat er gebeurt, zouden we zeggen.
Terug naar het rode licht
Vroeger was het zo dat je wel verplicht van een oversteekplaats gebruik moest maken, als er eentje was. Begin jaren ’90 is deze regel geschrapt in Nederland. Sindsdien mag je dus overal oversteken waar je wilt, al zijn er nog wel plekken (zoals de snelweg) waar je als voetganger simpelweg niet mag komen. In België is het nog wel zo dat als er binnen 30 meter een oversteekplaats is, je daarvan als overstekende voetganger gebruik moet maken.
Instructeur heeft op 26 september 2023 geschreven:
Jongens, dit artikel doet pijn aan mijn ogen. Voorrang vindt alleen plaats tussen kruisende bestuurders en een voetganger is geen bestuurder. Je zou de term “voor laten gaan” moeten gebruiken en voor de rest is alles wel gezegd in de comments. Misschien een leuk artikel voor de onwetende maar voor de vaksjaak is het niet om doorheen te komen.
Mike heeft op 25 september 2023 geschreven:
Dit is natuurlijk echt een onzin (en clickbait) artikel. Tuurlijk mag je in Nederland niet zomaar over de weg lopen.
Feitcodes R 305, R 306 en R 306 (als voetganger niet het trottoir/fietspad/berm gebruiken). Kosten: 45 euro. Wel goedkoper dan rood licht..
Veroorzaak je gevaar of hinder doordat je door dit onzin artikel ineens over de weg gaat lopen? Feitcode K 170.
Kosten: bepaald de Officier van Justitie.
Bron: https://www.om.nl/onderwerpen/feiten-en-tarieven/documenten/publicaties/mulderbundel/map/map/mulderbundel-2023-01-03-2023
Bas heeft op 25 september 2023 geschreven:
Rvv1990 artikel 4 lid 2: Bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, die op een voetgangersoversteekplaats oversteken of kennelijk op het punt staan zulks te doen, voor laten gaan.
Artikel 18: 1. Bestuurders die afslaan, moeten het verkeer dat hen op dezelfde weg tegemoet komt of dat op dezelfde weg zich naast dan wel links of rechts dicht achter hen bevindt, voor laten gaan.
2. Bestuurders die naar links afslaan, moeten tegemoetkomende bestuurders die op hetzelfde kruispunt naar rechts afslaan voor laten gaan.
In artikel 49: 1. Bestuurders moeten blinden, voorzien van een witte stok met één of meer rode ringen, en overigens alle personen die zich moeilijk voortbewegen, voor laten gaan.
2. Bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, die op een voetgangersoversteekplaats oversteken of kennelijk op het punt staan zulks te doen, voor laten gaan.
Tot slot: Artikel 54: Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor laten gaan.
In het RVV1990 is dus geen sprake van voetgangers (anders dan blinden en mensen die zich moeilijk bewegen) die op andere plaatsen ook voor zouden gaan.
Leuk weetje hiernaast: voetgangers hoeven niet te stoppen voor een rood fiets-verkeerslicht indien er geen voetgangersverkeerslicht aanwezig is.
Tim heeft op 25 september 2023 geschreven:
Die 30 meter in België is sinds 2019 veranderd naar 20 meter.
Cobus heeft op 25 september 2023 geschreven:
Voorrang als je als voetganger wilt oversteken zonder zebrapad? Ik zou mijn leven er niet op wagen. Lees het CBR er maar op na. Dat is het officiële examen instituut. Niet Top Gear.
Chavez heeft op 24 september 2023 geschreven:
Ik sta rode stoplicht maar tram bijna komen. Ik wil deze tram pakken. Ik zie politieauto voor stopstreep. Damn hoe pak deze tram 😖 zonder boete krijgen!
Mickeywaus heeft op 25 september 2023 geschreven:
Gewoon betalen voor een kaartje in de tram 😜