Wist je dat je officieel niet dronken op de fiets mag zitten? En dat je, als je gepakt wordt, een tijdelijke rijontzegging kunt krijgen voor de auto? Niet lang hoor, gewoon een dag of wat. Gelukkig komt het bijna niet voor dat mensen op de fiets een bon krijgen voor een ‘net iets te gezellige avond’, want je wilt mensen niet de auto in dwingen. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met paardrijden op de openbare weg? Mag je met een paar pretcilinders achter de kiezen nog je trouwe ros beklimmen en huiswaarts gaan?

Om te beginnen: neem je paard alsjeblieft niet mee naar een uitgaansgelegenheid. Dat hoeven we niet uit te leggen, hopelijk. Belangrijk om te weten is dat er voor de wet een verschil bestaat tussen verkeersdeelname met een los paard en met een paard en wagen. Wie een paard en wagen bestuurt, is namelijk de bestuurder van een voertuig, en daarvoor gelden dezelfde regels als voor een fiets of auto. Maar een paard op zich heeft geen wielen, remmen of een typegoedkeuring en is dan ook geen voertuig. Dus hoe zit dat?

Is dronken paardrijden op de weg een overtreding?

We stelden de vraag of dronken paardrijden is toegestaan aan de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter. Zij kwamen, na het gecheckt te hebben bij de politie en het CBR, met het volgende antwoord.

‘Ondanks dat artikel 8 van de wegenverkeerswet spreekt over bestuurders (wat je als ruiter bent), is een paard inderdaad geen voertuig zoals genoemd in die wet. Strafbaar is hij [of zij] die “zich in kennelijke staat van dronkenschap op de openbare weg bevindt”. Deze strafbare gedraging kent de volgende maximumstraf: een hechtenis van ten hoogste twaalf dagen of een geldboete van de eerste categorie. Een geldboete van de eerste categorie kan (in 2019) maximaal 415 euro bedragen.

‘Parallel naast de strafbepaling van openbare dronkenschap van artikel 453 Wetboek van Strafrecht staat de strafbepaling van artikel 426 Wetboek van Strafrecht. Deze bepaling stelt strafbaar hij die “in staat van dronkenschap verkeert, hetzij in het openbaar het verkeer belemmert of de orde verstoort, hetzij eens anders veiligheid bedreigt, hetzij enige handeling verricht waarbij, tot voorkoming van gevaar voor leven of gezondheid van derden, bijzondere omzichtigheid of voorzorgen worden vereist”.’

De politie vult aan: ‘Daarbij kunnen we ook nog het kapstokartikel 5 van de Wegenverkeerswet gebruiken, maar daar moet de situatie uiteraard naar zijn.’

Conclusie

Er is geen wet tegen dronken paardrijden, maar je breekt wel andere wetten door beschonken op een paard te klimmen. Dronken paardrijden op de openbare weg levert je bij aanhouding dus gewoon een boete op. Slinger anders even Red Dead Redemption aan als je na een paar biertjes de behoefte voelt.

Reacties

  • anoniem heeft op 12 februari 2021 geschreven:

    je moet sowieso niet op een paard stappen als je dronken bent! misschien doe je dan domme dingen en doe je je paard pijn! en het is gewoon dom om teveel te drinken!

    Reageer
  • awera heeft op 3 mei 2020 geschreven:

    Cool

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)