Het is voor veel autoliefhebbers de droom: op de sloop een auto vinden die nog nét even te mooi is om te laten vergaan en die voor een prikkie meenemen. Ongetwijfeld daar neergezet door een eigenaar die niet zo goed wist wat ie in handen had. Maar mag je deze auto nog redden, of is een auto definitief ten doden opgeschreven zodra hij bij de sloop staat?

Overigens zal het in de praktijk weinig voorkomen dat een auto zomaar op de sloop belandt. Zelfs de wrakken die op websites als Schadeautos.nl staan, hebben dikwijls nog een geldig kenteken. Deze worden verkocht en (soms in het buitenland) weer opgelapt. Dikwijls hebben ze wel een WOK-melding, maar die vervalt weer na een herkeuring.

Mag je een auto van de sloop weer op kenteken zetten?

Of je een auto van de sloop mag redden, ligt eraan hoe ver hij is. Wanneer iemand een auto bij de sloop brengt, dan krijgt het kenteken de status ‘sloop’. Op dat moment is de auto nog te redden. Je moet de auto dan technisch helemaal in orde maken en dan mag je bij de RDW langs voor een herkeuring. Is alles in orde, dan krijg je het oude kenteken weer terug.

‘Omkatten’ mag dus niet

Volgens de RDW mag er geen ‘onduidelijkheid zijn over de identiteit van het voertuig’. Het chassisnummer mag niet ontbreken en er mag ook niet aan geknoeid zijn. Anders krijg je dat dieven een auto stelen en van een sloopauto de chassisnummers overzetten. Dan hebben ze ineens weer een legaal model. Op papier dan.

Een vernietigde auto mag niet op kenteken

Op het moment dat een sloopbedrijf een ‘certificaat van vernietiging’ heeft afgegeven, dan is een herregistratie niet meer mogelijk. Zelfs als de carrosserie nog helemaal intact is, maar het bedrijf heeft het certificaat afgegeven, dan heb je pech. Zorg dus dat je weet wat de status van het kenteken is voordat je gaat fantaseren over wat je met een sloopauto wilt doen.

Niet alle sloopbedrijven zullen je een auto verkopen

Soms staan er ineens veel te mooie auto’s bij demontagebedrijven. Zo stonden er net over de grens maar liefst 21 Toyota Supra’s die eigenlijk in topstaat waren. Helaas waren dit preproductiemodellen en had het sloopbedrijf een contract ondertekend met Toyota waarin ze beloofden de auto’s niet te verkopen. Dus zelfs als je een pareltje vindt, mag je hem niet altijd kopen.

Advertentie

Reacties

 • Kees heeft op 30 mei 2023 geschreven:

  Dit doet Target auto’s toch ook altijd? Alleen maar schadebakken en sloopauto’s daar als je de verhalen moet geloven.

  Reageer
 • Rene heeft op 27 mei 2023 geschreven:

  Slechte onderzoek gedaan.
  Is niet altijd zo.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie