Mocht je ooit een Amerikaan op bezoek hebben, loop dan voor de gein eens een rondje langs het treinstation. Gegarandeerd dat ie zich zal verbazen over het peloton fietsen dat twee verdiepingen hoog gestapeld staat in de stallingen. Dingen die in het ene land heel normaal zijn, zijn heel bijzonder voor mensen uit andere landen.

Zo ook de bekoelde afhandeling van de politieagent aan de andere kant van de lijn in de video onder aan deze pagina. De bestuurder van de auto met de dashcam wordt op de snelweg aangetikt door een andere auto. De bestuurder van de witte auto stopt niet netjes om gegevens uit te wisselen, maar gaat er snel vandoor. De filmer zet de achtervolging in en belt ondertussen de politie.

Een vreemd telefoongesprek

Wat er volgt, is een gek gesprek met de medewerker van de alarmcentrale. In plaats van dat de politie wil weten waar de vluchtende bestuurder naartoe rijdt (laat staan of het goed gaat met iedereen), is de persoon aan de andere kant van de lijn gefixeerd op waar de botsing heeft plaatsgevonden. Er lijkt totaal geen urgentiebesef te zijn bij de politiecentrale.

De bestuurder probeert aanwijzingen te geven waar een politieauto heen zou moeten gaan, maar de agent blijft vragen naar de locatie van de botsing. Er lijkt geen enkele intentie om dit geval van wegrijden na een aanrijding op te lossen. Zelfs als de bestuurder van de witte auto uiteindelijk stopt, wil de politie niet weten waar ze staan.

Waarom is de agent zo gefixeerd op de locatie?

Als je in Nederland 112 belt, word je doorverbonden met de politie in de gemeente waar je je bevindt. Als je vervolgens een andere gemeente of provincie in zou rijden, worden de eenheden aldaar door de politie ingeseind. Hoe het in Amerika werkt, weten we niet exact, maar deze operator vindt het in ieder geval maar ingewikkeld. De agent is zo gefocust op de locatie van de botsing omdat hij wil weten onder welke jurisdictie het valt, en dus welke politie-eenheid hij moet sturen. Het duurt even voordat hij dit uitlegt aan de beller.

Heel meedenkend of sympathiek komt dat overigens niet over. Het telefoongesprek met de politie duurt zo lang, dat de bestuurder van de witte auto het geduld verliest en weer vertrekt. Ook dat kan de politie niet veel interesseren.

De bestuurder van de witte auto mag wegrijden, blijkbaar

De staat Michigan, waar dit voorval plaatsvond, is blijkbaar een zogenoemde no-fault state. Dit houdt in dat iedereen individueel is verzekerd voor zijn eigen schade. De filmer moet alleen zijn eigen schade verhalen bij de verzekeraar, de bestuurder van de hit & run heeft daar verder niets mee te maken. ‘Het heeft nergens effect op als ze vertrekt’, benadrukt de agent aan de lijn.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear