Lekker dan, neem je met je goede gedrag een taxi vanuit Tomorrowland, krijg je alsnog een boete voor alcohol achter het stuur. Helaas voor deze festivalganger werkt een ritje in de taxi niet als een soort resetknop voor je promillage: tussen het ritje met de taxi en het moment dat hij zelf achter het stuur stapte, zat nog te weinig tijd.

Het Gazet van Antwerpen meldde vorige week dat de man van het festivalterrein in het Belgische Boom een taxi had gepakt naar het plaatsje Lier, een halfuurtje verderop. Daar had de man gewacht tot 04:30 uur in de ochtend en vertrok daarna met de auto. De politie zette hem aan de kant voor een blaastest waar hij 0,85 promille blies. Twee glazen bier is ongeveer 0,5 promille.

‘Ik had nooit gedacht dat ik nog een positieve ademtest zou afleggen’, verklaarde hij in de Belgische rechtbank. Deze week kreeg hij een boete van 640 euro en een rijverbod van acht dagen. Overigens moet Tomorrowland dit jaar nog plaatsvinden, dus het gaat nog om een overtreding die vorig jaar had plaatsgevonden. Een uitspraak van de rechter duurt soms even.

Hoe lang blijft alcohol in je bloed?

Het Nederlandse CBR meldt het volgende: ‘Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig. Dus: als je een avond stevig gedronken hebt, kun je de volgende ochtend nog niet veilig rijden. En ben je dus strafbaar.’

Mocht je dus een festival bezoeken, dan is het verstandig om een uitgebreide uitbraksessie in te plannen bij je logeeradres. Sla de dag van te voren alvast bacon en eieren in, of laat een bezorgdienst een vet ontbijtje brengen – dan voel je je ook nog eens een stuk beter. Wacht dan tot je zeker weet dat er geen sociaal smeermiddel meer in het bloed zit.

Advertentie

Reacties

 • Vrouw32 heeft op 4 juli 2023 geschreven:

  Paar weken terug een gezellig feest gehad, en heb me de volgende dag nog nooit zo verschrikkelijk gevoeld, ik was blij dat ik nergens heen hoefde. en in die staat, voelde ik ook dat ik echt nog niet moest gaan rijden.
  Gelukkig kon ik thuis lekker uitbrakke.
  En zo hoort het ook.

  • Jaip heeft op 6 juli 2023 geschreven:

   Wat een click-bait titel is me dit. Zijn jullie door DPG media overgenomen (HLN en consoorten) ?

   Reageer
  Reageer
 • Gerd heeft op 4 juli 2023 geschreven:

  Stomme clickbait titel weer.

  • Leroy heeft op 5 juli 2023 geschreven:

   Lekker he belgie das dan minstens 3200€ voor rijden onderinvloed incl rijverbod en dan komt er nog bij dat je je rijbewijs opnieuw mag doenen testen van 1000€…ja je portomonnee houden ze van in schurkenstaat belgie 55% van je loon was nog niet genoeg…schoften overal.

   Reageer
  Reageer
 • Kissie heeft op 3 juli 2023 geschreven:

  Dus als je om half2 op je nest ligt met een bierje of 10 in je mik dan mag je pas eind van de middag om half5 gaan rijden volgens het cbr. Lazer toch op. Altijd die instanties die gigantisch overdrijven. Ik geloof er geen ene zak van. Dan zal half Nederland vanaf nu Maandags vrij moeten nemen.

  • Bini heeft op 4 juli 2023 geschreven:

   Als jij ooit in een ongeluk terecht komt waardoor jijzelf in rolstoel beland omdat de ANDERE bestuurder de vorige avond/nacht nog stevig gedronken had, niet klagen dan!!!

   Degenen die denken met veel alcohol op nog goed te kunnen rijden zijn degenen die richting alcoholisme gaan. Want dan ga je richting grootheidswaanzin! Het rijden kan misschien goed gaan op een lege weg zonder verkeer.

   Maar niet op snelweg en veel medeweggebruikers. Alcohol ready concentratie en reactievermogen aan. Dat is niet verzonnen door het CBR, dat is gewoon BEWEZEN! Ik hoop voor jou dat je nooit in een ongeluk met zware gevolgen terecht komt of dat je een ander de dood in jaagt omdat je de regeltjes maar “stom” vindt en niet gelooft.

   Reageer
  • Itaa heeft op 3 juli 2023 geschreven:

   Niet iedereen zuipt zoals jij het doet laten lijken. En mocht jij dit overdreven vinden zegt dat meer over jou dan het CBR.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie