De GMC Syclone (en dus niet Cyclone) is een van de tofste pick-ups uit de jaren negentig. Een turbo-V6 produceert een gezonde 280 pk en 475 Nm, waardoor de vierkante bedrijfsbak in minder dan 4,5 seconden naar de 100 schiet. Dit ding is steeds sneller dan de huidige Golf R – en dat voor een oud hok met de aerodynamica van een baksteen.

De aantrekkingskracht van zo’n pick-up is niet lastig te begrijpen. Tel daarbij op dat er maar zo’n 3.000 stuks zijn gebouwd en je snap waarom de prijzen nu richting de 40.000 euro gaan voor een goed exemplaar. Als er dan eentje voor zo’n 4.000 euro te koop komt te staan, dan is het verleidelijk om niet toe te slaan.

Een auto die iets te goedkoop was

Dit gebeurde ene Jake uit Amerika. Hij zag een Syclone te koop staan voor 4.200 dollar. Het was geen mooi exemplaar, maar zelfs dan was de prijs erg laag. Met enige argwaan vroeg hij de reden waarom de pick-up zo goedkoop was. De verkoper legde uit dat de eigenaar was overleden, en dat ze de auto van de weduwe had gehad als betaling, maar dat het kentekenbewijs kwijt was.

Een gek verhaal, maar er was een overdrachtsbewijs met daarop een telefoonnummer; en aan de andere kant van de lijn bevestigde iemand het verhaal. Ook stond de auto niet geregistreerd als gestolen. Dus Jake kocht de truck. Eenmaal thuisgekomen, ziet hij op Facebook wederom een advertentie van zijn nieuwe pick-up, maar dan met andere namen. Toen wist hij dat het tóch geen zuivere koffie was.

De eigenaar wist niet eens dat zijn auto weg was

Met wat hulp van de Syclone-community op Facebook kwam Jake erachter dat de auto inderdaad gestolen was. Klein detail: de eigenaar wist op dat moment nog niet eens dat zijn GMC Syclone weg is. Jake besluit de gestolen pick-up terug te geven aan de rechtmatige eigenaar, zonder dat hij daar iets voor terugkrijgt. Wettelijk had hij overigens waarschijnlijk niet veel keuze.

De Syclone-groep op Facebook vindt het maar sneu en zet een GoFundMe op voor Jake. Deze actie haalt genoeg geld op zodat de eerlijke koper zijn geld terug heeft. Zo lijkt het voor iedereen een redelijk goed einde, maar het wordt nog iets beter. Iemand leest het verhaal over de Syclone op The Drive en vraagt of hij in contact kan komen met Jake. Hij heeft nog een mooie Syclone staan die hij graag wil verkopen.

De moraal van dit verhaal?

De twee sluiten een deal en zo is iedereen blij: de gestolen pick-up is terug bij zijn eigenaar en Jake heeft toch nog een GMC Syclone. De moraal van het verhaal? Als je een gestolen auto verkoopt op het internet, kom je er goed mee weg, want de dief is nog op vrije voeten. Of nee: eerlijkheid duurt het langst. Dat moest hem zijn.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)