Betrap je jezelf er weleens op dat je niet precies weet hoe hard je ergens mag rijden op de snelweg? En vind je de regels van de maximumsnelheid maar verwarrend? Ga dan lekker fietsen, want zo moeilijk is het allemaal niet. Het is zelfs heel simpel: je mag 130 km/u als er niets anders is aangegeven. Als je het niet zeker weet, wacht dan even tot er een oprit komt, want daar staat het altijd aangegeven. En nogmaals: als daar niets staat, mag je daar gewoon 130 rijden.

De Tweede Kamer vindt het blijkbaar ook iets te onduidelijk en daarom moeten de matrixborden harder gaan werken. Ze willen dat de maximumsnelheid voortaan standaard te zien is op de borden boven de weg. Het voorstel kwam van Kamerlid De Pater-Postma van het CDA en een meerderheid van de Kamer steunt het plan. Ze denkt dat automobilisten hierdoor meer duidelijkheid hebben en daardoor ook veiliger rijden. Daarbij zou het een hoop minder boetes betekenen, omdat je altijd weet hoe hard je mag rijden.

De maximumsnelheid is nogal verwarrend geworden

De maximumsnelheid op grote wegen is in de afgelopen jaren steeds ingewikkelder geworden. Het wisselt op veel plaatsen nogal af. Vaak geldt er overdag een ander maximum dan ‘s avonds en op veel trajecten zorgt drukte voor wisselingen in de snelheid. Zeker als het stikstofbeleid straks zorgt voor lagere maximumsnelheden op meer plaatsen. Om deze redenen kan het maar beter zo duidelijk mogelijk zijn voor automobilisten, vindt Pater-Postma.

Het idee klinkt simpel, maar het kan nog lastig worden. Niet alle matrixborden kunnen meer dan twee cijfers weergeven, geeft minister Van Nieuwenhuizen aan. Het kabinet gaat overleggen over de uitvoerbaarheid van het voorstel en Van Nieuwenhuizen bekijkt samen met Rijkswaterstaat wat wel en niet kan.

Reacties

  • Nino heeft op 31 oktober 2019 geschreven:

    Er zal vast wel iets met de bestaande middelen gedaan kunnen worden waardoor men het ook kan aflezen. 12 voor 120, 13 voor 130 zou een manier kunnen zijn. Je zult altijd zitten met het feit dat het voor de een wel duidelijk is en voor de ander niet. Om overal nieuwe borden op te hangen welke wel 3 getallen kunnen weergeven lijkt mij zonde van het geld.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)