Het duurt niet eens zo lang meer voordat auto’s met elkaar gaan praten. Achter het stuur kletsen we zelf heel wat af en datzelfde gedrag willen auto’s onderling ook graag overnemen. Alle gekheid op een stokje, het zogenaamde vehicle-to-vehicle-communications staat voor de deur.
 
Mazda start in de regio van de hoofdvestiging in Hiroshima een praktijktest met de ASV-4, een zoveelste afkorting die staat voor Advanced Safety Vehicle. Het Ministerie van Transploft Transport is hierbij sterk betrokken. Zij moeten immers voor de infrastructuur zorgen, zodat auto’s daadwerkelijk met elkaar kunnen babbelen.
 
De eerste testen concentreren zich op het voorkomen van een aanrijding in een blinde bocht. De auto’s weten van elkaar al dat ze eraan komen, voordat de bestuurder iets kan zien. Om jaloers op te worden, zij kletsen al voordat ze elkaar in het vizier hebben! In de loop van dit jaar komen daar nog proeven bij ter voorkoming van aanrijdingen bij afslaan en achteroprijden. Al kan dat laatste wel eens bewust de bedoeling zijn. Ook Mitsubishi Motors Japan en Kawasaki Heavy Industries doen mee in deze proef.

Reacties

Meer van TopGear