Je wilt een nieuwe wankelmotor van Mazda, maar die ga je voorlopig niet krijgen. Niet in een andere vorm dan een actieradius-verlenger, in ieder geval. Print dit nieuwtje uit en droog je tranen ermee, want een ander blok dat bekend staan om zijn soepele loop is onderweg. Er komt een Mazda met en zes-in-lijn!

En niet zomaar Mazda met een zes-in-lijn, maar eentje die in de lengte is geplaatst en zijn vermogen naar alle wielen (en waarschijnlijk ook naar alleen de achterwielen) gooit. Hij komt als benzineslobberende Skyactiv-X en als dieselmotor. Jalopnik ontdekte het nieuws in de jaarcijfers van Mazda, waarna de autobouwer het bevestigde.

De zes-in-lijn zou door het revolutionaire Skyactiv-X al heel zuinig moeten lopen en om nog wat extra litertjes te besparen, krijgen de krachtbronnen hulp van een 48-volt mild-hybride-systeem. Er is zelfs sprake van een plug-in hybride. De 2.0 Skyactive-X produceert zo’n 180 pk, dus een zes-in-lijn zou net onder de 300 pk kunnen zitten.

De zes-in-lijn-motoren met hybridetechniek plaatst Mazda op een groter platform. Hoe de auto eruit komt te zien, of welke carrosserievorm de nieuwe Mazda krijgt, is nog niet bekend. Het kan dus een grote SUV zijn voor de Amerikaanse markt, een flinke zakensedan of een overheerlijke sportcoupé zoals we hierboven zien. Of alle drie. De tijd zal het leren.

Reacties

  • Vanuit een V8 heeft op 27 mei 2019 geschreven:

    Grandioos nieuws!! Kommer en kwel met al die klinische, geluidloze auto’s die op de acceleratie na, wat mij betreft niks leuks bieden. Laat maar komen deze Mazda. Heerlijk tegendraads merk, met lef.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear