De lange geschiedenis van de conceptcar is er een die stevig op zijn plek wordt gehouden door de magie van de illusie, het heilige vertrouwen dat een merk zijn futloze imago kan opkrikken door wat gekke dingen in een zak te gooien, goed te schudden en er op een autoshow ooh’s en aah’s van het publiek mee te trekken.
Neem nou Mazda. Het bedrijf had gedurende de jaren ’60 gewerkt met het gerenommeerde Italiaanse ontwerphuis Bertone, dat wat Latijnse flair in hun producten moest pompen om zo wat meer afstand te kweken tot de Japanse rivalen. De Mazda Familia uit 1963 was getekend door de destijds jonge Giorgetto Giugiaro, die vervolgens naar Ghia vertrok – terwijl de relatie tussen Bertone en Mazda alleen maar meer bloeide.
Wat betekent MX bij Mazda?
Maar was Mazda cool? Dat zullen maar weinigen willen volhouden. Het bedrijf gaf Bertone in 1981 carte blanche om hun allereerste conceptcar te creëren, onder de keurige naam MX-81. Dat MX stond voor ‘Mazda Experimental’, een koosnaampje dat volgens de firma alleen wordt gegeven aan de ‘meest uitdagende auto’s’; en de MX-5.
Het uiterlijk was voor Mazda niet zo uitdagend, omdat het allemaal het werk van Bertone was. Het ontwerp werd gedrapeerd over het onderstel van de vijfde generatie van Giugiaro’s origineel, hoewel de Familia inmiddels wel was omgedoopt tot 323. De grote introductie van Mazda’s eerste concept vond plaats op de Tokyo Motor Show van dat jaar.
Het interieur van de Mazda MX-81
Hij maakte indruk met zijn enorme glaspartijen, klapkoplampen en krankjoreme interieur. Het stuur was vervangen door een soort band die rond het instrumentenpaneel was gespannen. Buitengewoon onpraktisch dus, en het liet wel een stoere nieuwe look voor Mazda zien, maar niet een die zijn weg zou vinden naar enig productiemodel.
De Volvo Tundra en Citroën BX
Correctie: enig Mazda-productiemodel. Je ziet ongetwijfeld iets bekends aan de MX-81, iets dat je herkent maar waar je niet meteen je vinger op kunt leggen. Zoiets als iemand tegenkomen in de supermarkt, die je pas na veel nadenken kunt plaatsen als iemand die ’s ochtends vaak in dezelfde bus naar het werk zit als jij.
Want zie je: als je de MX-81 vergelijkt met Bertone’s Volvo Tundra-concept uit 1979 zie je best wat overeenkomsten. Die auto werd door Volvo geweigerd en meteen ingepikt door Citroën, dat er in 1982 de iconische blokkendoos BX van maakte.
Nieuwe leven in de Mazda MX-81
De ultieme belediging van de MX-81 concept, die gepasseerd werd ten gunste van glamoureuzer rivalen uit Europa, werd uiteindelijk een ontroerend verhaal van verlossing en vernieuwing. De auto ging nooit in productie en werd in een donker hoekje van een opslagloods bij Mazda’s hoofdkwartier achtergelaten.
Op een mooie, mooie dag in 2020 werd hij daar herontdekt en gerestaureerd, en toen gebruikt om – via internet dit keer – het merkimago een kleine boost te geven. Zo zie je: uiteindelijk komt alles weer terug, en goed!
Reacties