Update: Hij komt niet. Ga maar weer naar huis.

Het jaar 2020 is voor de meeste automerken hét streefjaar om hun groene doelen te halen of de eerste zelfrijdende auto op de weg te zetten. Niet iets om naar uit te kijken. Gelukkig is er één merk dat ook nog iets spannends in het verschiet heeft. Niets elektrisch of autonoom, gewoon een wankelmotor en 400 pk. Ja, Mazda komt dan met de opvolger van de RX-7.

Vorig jaar liet Mazda de RX-Vision zien. De bloedmooie conceptauto gaf toen een voorproefje hoe een nieuwe wankelauto eruit zou zien. De opperbazen bij Mazda hebben nu officieel het ontwerp en de techniek van de langverwachte opvolger van de RX-8 en RX-7 goedgekeurd. Dat meldt het Australische Motoring. De productieversie zal, naar we vurig hopen, veel weg hebben van de RX-Vision. Het Japanse Holiday Auto Magazine maakte een paar schetsen, maar wij kijken liever nog even naar de RX-Vision. Naar verwachting wordt de naam van de nieuwe sportauto RX-9.

Wanneer komt de Mazda RX-9?

Volgend jaar is de vijftigste verjaardag van de wankelmotor en met een beetje geluk wordt tijdens de Tokyo Motor Show ook het eerste prototype van de Mazda RX-9 onthuld. Het productiemodel zou dan in 2019 debuteren op de autoshow en in 2020 verschijnt het ding dan eindelijk in de showroom.

De RX-Vision heeft een 1,6-liter wankelmotor met twee schijven van 800 cc. Met turbopower stuwen de driehoekjes 400 pk naar de achterwielen. De ingenieurs in Hiroshima hebben een flinke uitdaging met de steeds strengere emissie-eisen. Die wankelblokjes staan nou niet echt bekend om hun zuinigheid. Of hun betrouwbaarheid. Gelukkig hebben ze nog vier jaar. Is er trouwens al een tuner die zich geroepen voelt een dikke pijp te ontwikkelen voor de Mazda RX-9? Zo’n wankel wil je horen, tot het asociale toe!

Het streefgewicht ligt rond de 1.300 kg, dus dat moet prima vooruit komen. De prijs in Japan is omgerekend 70.000 euro. Hoeveel dat in Nederland wordt is nog een wilde gok.

Reacties

 • Erik heeft op 25 augustus 2016 geschreven:

  Eindelijk goed nieuws voor auto liefhebbers! Laten we hopen dat de mensen die deze kopen ook echt liefhebbers zijn zodat de de naam niet verdoezeld wordt. En over die uitlaat ben ik niet bang want Mazda roept zelf de hulp van Racingbeat.com in voor dat soort dingen

  • jonathan heeft op 14 september 2016 geschreven:

   Ik heb een Roadster, en ik vind die super. Helemaal leuk dat er nu een nieuwe bijkomt die daar op lijkt, chappeau!

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear