Stukje bij beetje gaan ze allemaal overstag. De grote zak met geld lonkt en je moet sterk in je schoenen staan om trouw te blijven aan je oude principes. Er moest een nieuwe baas aan te pas komen, maar ook McLaren hint duidelijk naar een avontuurtje met een SUV. En dan gelijk ook een elektrische, om de puristen maar allemaal op de kast te jagen.

Vier jaar geleden berichtten we nog dat er absoluut geen McLaren SUV zou komen. Dit vertelde toenmalig CEO bij McLaren, Mike Flewitt, aan TopGear. Vier jaar later is ex-topman van Porsche en Ferrari – Michael Leiters – aan de macht in Woking. Hij stond aan de wieg van de Porsche SUV’s en hij heeft ook meegewerkt aan de eerste stapjes van de Ferrari Purosangue.

Manieren om winst te maken

Hij deelt zijn visie over McLaren met Carmagazine. ‘Ik ben ervan overtuigd dat dit bedrijf winstgevend kan zijn.’ Daarvoor heeft hij twee plannen. ‘Het [merk] kan winstgevend zijn met een gestroomlijnde versie van het aanbod van vandaag. Maar ik denk dat het nog winstgevender kan zijn als we nadenken over nieuwe segmenten en nieuwe autoconcepten.’ Tussen de regels door lees je hier: SUV.

Op de vraag of de McLaren-klanten wel zitten te wachten op een familieauto, antwoordt de CEO positief: ‘Ja, dit is een effect waar ieder merk mee te maken heeft. Een klant begint verliefd te raken op je product. Waarom zou je dan niet iets aanbieden dat totaal een ander doel heeft, zonder het DNA van het merk te verliezen? Ik denk dat er heel, heel goede voorbeelden zijn op de markt die dat hebben aangetoond.’

De stap naar een vol elektrische McLaren

Leiters vervolgt over de stap naar een elektrische supercar: ‘Ik zou het kunnen doen, maar het is geen overtuigend product omdat het gewicht te hoog is. Lineaire acceleratie is geen probleem bij batterij-auto’s: je kunt het in een limousine of SUV doen met 1.000 kW (1.362 pk).’ Geen elektrische supercar voorlopig dus, maar misschien (of waarschijnlijk) wel een elektrische SUV.

Porsche Cayenne Turbo GT

De 10 snelste SUV’s ter wereld

De concurrentie staat al te trappelen

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)