Dure spullen kun je uit je auto halen en voor alles wat in de auto ligt, kun je een auto-alarm installeren. Het is allemaal geen garantie dat het dievengilde jouw auto ontziet, maar het zal opportunisten wellicht omleiden naar makkelijker slachtoffers. Maar wat begin je tegen katalysator-diefstal?

De Amsterdamse politie meldt dat ze de laatste tijd veel gevallen van katalysator-diefstal meemaken in Amsterdam-Oost. De dieven gaan snel en eenvoudig te werk. Ze krikken de auto op en gebruiken een buizenknipper om de kat onder de auto vandaan te graaien. Waarschijnlijk zijn ze nog geen minuut bezig met de kat-oogst.

Waarom katalysator-diefstal?

In een katalysator zitten edelmetalen als platina, palladium en rhodium. Er zitten geen kilo’s in, maar een kat levert de boefjes al snel 50 euro op. Een nieuwe katalysator kost je al snel 100 tot 200 euro. Vooral de Toyota Prius is een geliefd doelwit van de dieven. Als je kat gejat is, dan merk je het direct: je auto zal een stuk luider klinken.

Katalysator-diefstal is niets nieuws, maar tot nu toe kwam het voornamelijk voor in het buitenland of bij autobedrijven. Wat kun je ertegen doen? Geen Prius kopen, je auto op een plek parkeren waar boefjes liever niet werken omdat ze snel betrapt kunnen worden, of je auto dermate verlagen dat er geen krik meer onder past.

Reacties

  • A.W. Prins heeft op 16 januari 2020 geschreven:

    Gaat het alarm dan niet af?

    Reageer
  • Karel heeft op 15 augustus 2019 geschreven:

    Gooien ze er toch een luchtzak onder. Verlagen heeft echt geen zin. Blijf gvd met je poten van de spullen van een ander af.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear