Iedereen weet inmiddels wel dat vliegen niet per se het groenste is wat je kunt doen. We hebben zelfs geinige woorden als vliegschaamte bedacht. Je zou dus zeggen dat er minder gevlogen moet worden voor een duurzamere toekomst, maar het Amerikaanse United Airlines denkt dat we over zes jaar juist meer korte afstanden moeten vliegen. Dit zou juist duurzamer zijn, zo meldt CNBC.

Je kunt al een beetje inschatten dat er meer aan de hand is. United Airlines investeert in honderd elektrische vliegtuigen van het Zweedse merk Heart Aerospace. Deze elektrische vliegtuigen halen 200 tot 400 kilometer op één lading en kunnen dan 30 mensen vervoeren. De vliegmaatschappij ziet deze korte elektrische vluchten als duurzamer alternatief voor lange stukken rijden.

De vliegtuigen komen vanaf 2028

In 2028 moeten de eerste volledig elektrische vliegtuigen klaar zijn. United Airlines wil kleine lokale vliegvelden inzetten voor de korte vluchten. Vroeger was dit al het geval zegt Anders Forslund van Heart Aerospace tegen CNBC: ‘Terug in de jaren negentig waren er honderden kleine luchtvelden voor kleine gemeenschappen, maar die service wordt niet meer aangeboden.’

Korte vluchten werden uiteindelijk te duur en veel kleine vliegvelden stopten met het aanbieden van deze luchtroutes. Over een paar jaar kunnen de korte vluchten weer terugkomen. Als je niet drie uur van te voren aanwezig hoeft te zijn (want dan kun je net zo goed rijden), zou het inderdaad een gemakkelijke manier van reizen kunnen worden voor stukken van 300 tot 400 kilometer.

Elektrische vliegtuigen zijn goedkoper dan die met straalmotoren

De elektrische vliegtuigen zouden een stuk goedkoper moeten zijn dan vliegtuigen met straalmotoren, dus de tickets zouden ook niet schreeuwend duur hoeven te zijn. Plus de vliegtuigen zouden zo’n 11 uur per dag kunnen vliegen. Voor Europa zou het ook geen slecht idee zijn; met een paar overstappen kun je eigenlijk heel Europa door.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie