Niet al te lang geleden presenteerde een Engelse tv-zender een lijst met automerken en -modellen die als asociaal werden gezien. Hier klopte ons inziens geen snars van – in ons land althans. De BMW M3 stond namelijk bovenaan, en die zie je hier nauwelijks. Dus besloten we uit te zoeken wat de meest asociale automerken van Nederland zijn.

We vroegen jullie om het meest asociale automerk te benoemen, én het meest asociale automodel. In totaal vulden 2.240 mensen de enquête in. Het resulteerde in een duidelijk antwoord: BMW-rijders misdragen zich veruit het meest. De vier Duitse merken staan prominent bovenaan.

De overige merken kregen kleingeld aan stemmen en zijn haast verwaarloosbaar in de lijst. In het veld voor het meest asociale automodel kon je invullen wat je wilde. Dat maakte het een flinke klus om de resultaten te sorteren en uit te zoeken (voor onze stagiair).

Opvallende antwoorden waren ‘Kleine irritante koekendozen‘, ‘Moeders die hun klein grut aan de schoolpoort droppen in een Cayenne‘ en ‘Anouk‘. We hebben geen idee wat Anouk misdaan heeft, maar gedraag je nou eens. Een aantal mensen heeft de moeite genomen om het volledige gamma van Audi in te kloppen en ook de Fiat Multipla was een favoriet onder de stemmers (stelletje grappenmakers).

Slechts één persoon vond dat Hyundai-rijders asociaal zijn en ook Jeep kreeg één stem. Dacia-bestuurders zijn volgens jullie bovendien asocialer dan mensen in een Alfa Romeo. Ook kreeg Porsche heel weinig stemmen. Zo zie je maar: niet alle stereotypen zijn waar, behalve dan die over Audi, BMW en Mercedes. Benieuwd wat asociale weggebruikers rijden? Dit zijn de meest asociale automerken van Nederland.

De meest asociale automerken van Nederland

01. BMW (35,4 procent)
02. Audi (22,5 procent)
03. Mercedes (10,4 procent)
04. Volkswagen (9,4 procent)
05. Volvo (6,2 procent)
06. Peugeot (2,3 procent)
07. Honda (1,3 procent)
08. Skoda (1,2 procent)
09. Renault (1,2 procent)
10. Tesla (1,1 procent)

De meest asociale automodellen van Nederland

01. BMW 3-serie (15,4 procent)
02. Volkswagen Golf (10,5 procent)
03. Audi A6 (5,8 procent)
04. Audi A4 (5,6 procent)
05. BMW 5-serie (4,8 procent
06. Mercedes C-klasse (4,3 procent)
07. Volvo V40 (3,8 procent)
08. Volkswagen Polo (4,5 procent)
09. Volvo V70 (0,9 procent)
10. Mercedes A-klasse (0,9 procent)

Reacties

 • alexandr heeft op 30 augustus 2020 geschreven:

  asociaal merk of asociale bestuurders???

  Reageer
 • Bert heeft op 28 september 2019 geschreven:

  De grootste aso rijders zijn “petjes” in hun Honda civic jes, VW polo, golfjes etc. En ja ook in hun vaak al wat oudere BMWtjes.

  Reageer
 • Philip heeft op 28 september 2019 geschreven:

  Bullshit onderzoek. Al eens de dames met hun Range Rover zien rijden? Of als er kieken in je gat hangt is het dan meestal een BMW? Ik denk het niet. Zo stereotiep!!! Mensen denk er gewoon niet meer bij na en antwoorden gewoon BMW. Zelfde cinema met het gebruik van pinkers.

  Reageer
 • Chris heeft op 30 januari 2018 geschreven:

  Heel nuttig onderzoek, als je een duitse auto koopt ben je dus waarschijnlijk een aso (m.u.v. Opelrijders, die kunnen echter niet rijden, anders kochten ze wel wat anders) , lijkt mij logisch gezien hun verleden.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)