We schrijven hier vaak over de specificaties, prestaties en soms de interieurs van auto’s, maar wat valt er meestal als eerste op aan een auto? Juist, de kleur. Het is natuurlijk niet het enige waar je naar kijkt bij het kopen van een auto, maar wel een belangrijk puntje. Wat zijn de meest populaire autokleuren? Het Amerikaanse coatingsbedrijf Axalta publiceerde onlangs het rapport van hun onderzoek naar de populariteit van autokleuren in 2019. Eens kijken wat hun bevindingen zijn.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de meeste mensen kiezen voor een neutrale kleur. Van alle auto’s die er op de wereld rondrijden, heeft 80 procent de kleur zwart, wit, grijs of zilver. In Europa is grijs de meest populaire autokleur, met een stijging van 2 procent. Dat zie je ook wel als je om je heen kijkt. Toch staat grijs niet wereldwijd op nummer één. Zelfs niet op nummer twee. Wit is wereldwijd met 38 procent de meest populaire autokleur, gevolgd door zwart met 19 procent. Pas op nummer drie staat grijs, met 13 procent.

De meest populaire niet-neutrale autokleuren

De meest populaire autokleuren die niet onder de neutrale kleuren vallen, zijn blauw en rood. Je zou het niet zeggen, maar in 1961 was blauw met 26 procent de meest geliefde kleur. In Japan en Noord-Amerika scoort de kleur nog steeds redelijk, maar het is niets vergeleken met zijn piekjaar. Van alle landen komen de meeste rode auto’s voor in Noord-Amerika, in andere gebieden is deze kleur niet zo gewild.

Rusland is – gek maar waar – het meest kleurrijk op het gebied van auto’s. Hier is slechts 70 procent van de voertuigen neutraal gekleurd, waarvan grijs en zilver beide op 14 procent staan. Waarin ze vooral verschillen van andere regio’s, is in de kleur beige/bruin. 12 procent van de auto’s in Rusland hebben deze kleur. Ook geel en goud zijn in deze regio populairder, evenals in China, Japan, en India.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)