Als zichzelf respecterend automedium kun je geen berichten over lakkleuren schrijven zonder de leuze ‘met een witte blijf je zitten’ uit te spreken. Zo laat je merken dat je al een tijdje meeloopt om zo autoriteit af te dwingen. Want actueel is de spreuk niet meer, zo blijkt uit dit onderzoek over de kleuren die het beste zijn voor de restwaarde van auto’s.

De website ISeeCars (vermoedelijk van het vrolijkere broertje van Cole Sear) deed een onderzoek naar welke lakkleuren zorgen voor de minste afschrijving bij auto’s. De studie bekijkt 1,3 miljoen auto’s van drie jaar oud om te kijken wat er nog over was van de waarde. Bedenk voordat je de bevindingen leest maar eens wat jij denkt dat de meest waardevaste kleur is. Iets in je hoofd?

De meest waardevaste kleur voor een auto

Waarschijnlijk heb je het fout. Volgens het onderzoek is geel de meest waardevaste kleur voor een auto. De afschrijving na drie jaar is slechts 13,5 procent, tegenover een gemiddelde van 22,5 procent. De onderzoekers concluderen dat er misschien niet veel mensen zijn die een gele auto willen, maar blijkbaar overstijgt de vraag nog wel het aanbod – hoe minimaal dat aanbod ook is.

Of zijn het dure auto’s die speciale kleuren dragen?

We horen je denken: het zijn vast de Lamborghini’s en Ferrari’s die nog weleens in het geel besteld worden, die een vertekend beeld geven – want supercars houden meestal best lekker hun waarde. Maar ook als je kijkt naar de waardevaste kleuren voor SUV’s, dan staat de kleur geel bovenaan met 9,1 procent. En de Urus zal niet in z’n eentje de kleur naar de eerste plek helpen, toch?

Bij cabrio’s en coupés is de kleur geel ook de meest waardevaste kleur. Bij personenbusjes houden de groene exemplaren het beste hun waarde, bij pick-ups is het beige en bij de sedans is het bruin. Een zwarte lak staat bij alle categorieën vrij laag. Het gaat hier nogmaals dus wel om een Amerikaans onderzoek. In Nederland ligt het misschien net even anders.

Blijf je met een witte zitten?

Wit staat trouwens op nummer zes met 21,9 procent afschrijving na drie jaar. Grijs is qua afschrijving precies gemiddeld. Zwarte auto’s schrijven gek genoeg best hard af, maar doet het nog beter dan bruin of goud. Naast geel doen andere kleuren als oranje, groen en rood het ook niet verkeerd. Misschien moeten leasemaatschappijen toch een kleurrijker aanbod bieden?

De minst en meest waardevaste kleuren

KleurAfschrijving na drie jaar
01.Geel13,5 procent
02.Beige17,8 procent
03.Oranje18,4 procent
04.Groen19,2 procent
05.Rood20,6 procent
06.Wit21,9 procent
07.Blauw22,0 procent
08.Grijs22,5 procent
Totaal Gemiddelde22,5 procent
09.Paars22,7 procent
10.Zilver23,2 procent
11.Zwart23,9 procent
12.Bruin24,0 procent
13.Goud25,9 procent
Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie