Hoe heet kun je een hatchback maken? Nou, niet veel heter dan deze nieuwe Mercedes A 45 AMG. Ga eerst even rustig zitten, dan geven we je de specs…

Klaar? Komt ie. De kleinste AMG Ooit is voorzien van een tweeliter turbomotor. Lijkt niet specta, tot we je vertellen wat een kwaaiiigheid die eruit kan stampen: 360 pk vermogen en 450 Nm trekkracht! Uit een tweelitertje ja, waarvan we ons kunnen voorstellen dat het ook nog eens de bedoeling is dat hij heel blijft. Dat is ook (een beetje) de bedoeling van de banden, vandaar dat de A 45 AMG vierwielaandrijving heeft. De versnellingsbak is een dubbelbekoppelde Speedshift DCT. Diverse elektronica helpt je al die power enigszins in de hand te houden; zo kun je kiezen uit standjes als Comfort, Sport en één die 'Momentary M' heet: dan schakelt de automaat nog wel 'mee', maar je kunt ook zelf ingrijpen. Een stand waarin je volledig zelf schakelt en het automatisch gedeelte omzeilt, is er ook. Alle software is nadrukkelijk geënt op die van de SLS AMG – geen slecht voorbeeld.

Een vlinderklep in de uitlaat zorgt, naar wens, voor een bijpassend geluid als je in 4,6 (!) seconden naar de 100 km/u knalt en doorbeukt naar de afgeregelde top van 250 km/u. Oh, en voor wie het bij zo'n monster mocht interesseren: als je heel erg je best doet (succes), schijn je er gemiddeld zo'n 6,9 liter voor nodig te hebben om 100 kilometer te rijden. De A 45 AMG maakt zijn debuut natuurlijk in Genève, in juli staat hij bij de dealers. Dan pas..? Dan pas.
 

Reacties