Eigenlijk mocht er nooit meer mee worden gereden, maar toch heeft het museum van Mercedes-Benz in Stuttgart toestemming gegeven voor nog één ritje. Bestemming? Huis Doorn op onze eigen Veluwe? En de auto waar zoveel drukte over wordt gemaakt, was een bijna zeventig jaar oude Mercedes 770 K Pullman cabriolet F.

Een auto van die leeftijd is al redelijk bijzonder. Maar de historie achter dit exemplaar maakt deze keizerlijke Benz helemaal uniek. Ooit was het namelijk de lievelingauto van keizer Wilhelm II, de man die in 1918 uit Duitsland werd verbannen nadat hij de Eerste Wereldoorlog had verloren. De redelijk excentrieke keizer nam de wijk naar Nederland, waar hij Huize Doorn kocht, een optrekje van Baronesse Heemstra de Beaufort. En dat was overigens weer een tante van Audrey Hepburn. Mooi, hè?

Maar goed, het ging over een auto. En wel een 2,7 ton wegende Mercedes, die met zes zitplaatsen eigenlijk een vroege voorloper was van de MPV. Keizer Wilhelm was zo aan de auto verknocht, dat hij er tot zijn overlijden in 1941 mee zou blijven rijden. Vervolgens werd de auto bij zijn begrafenis in juni 1941 nog één keer gebruikt, om vervolgens te worden weggezet. Pas in 1950 duikt de auto dan weer op, als de Nederlandse regering de auto verkoopt aan het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart. Daar heeft de auto een ereplaats in de collectie, naast de Mercedes van de Japanse keizer Hirohito uit 1928. De reden dat de 200 pk sterke limousine zijn glazen stolp kortstondig heeft mogen verlaten, is dat de grille opnieuw moest worden verchroomd. En daarom keerde de Benz nog één keer terug naar Huis Doorn.

Reacties

Meer van TopGear