Je kunt zelf een muurtje schilderen, maar een echte schilder zal het mooier doen. Koken kun je zelf, maar een chef doet het beter. Autofabrikanten kunnen best wel een eigen spraakassistent maken, maar ook hierbij geldt dat de experts het beter kunnen. Mercedes ziet dat nu ook in en is een samenwerking aangegaan met Microsoft om ChatGPT te installeren als spraakassistent.

Voorlopig komt de slimme AI-bot alleen naar Amerikaanse modellen. Vanaf 16 juni is de spraakassistent te installeren in ruim 900.000 Mercedessen in de Verenigde Staten. Gebruikers kunnen ChatGPT installeren via de Mercedes-app of gewoonweg door tegen de auto te zeggen ‘Hey Mercedes, ik wil meedoen aan het bèta-programma’.

Wat maakt de spraakassistent van Mercedes zo slim?

Volgens Mercedes kan ChatGPT beter antwoord geven op complexe vragen. Zo kun je vragen om details over je bestemming, bijvoorbeeld door de chatbot te vragen naar een recept voor het avondeten als je onderweg bent naar de supermarkt. Inderdaad, de moeilijkste vragen in het leven zijn een eitje voor de spraakassistent.

Daarnaast zou ChatGPT niet alleen antwoord kunnen geven, maar ook hele gesprekken kunnen voeren. Handig als je wakker moet blijven. Bijna alle nieuwe auto’s hebben tegenwoordig een spraakassistent, maar de mogelijkheden zijn vaak beperkt tot zeggen dat je het koud hebt of vragen naar het weer. Met ChatGPT kun je dus werkelijk alles vragen.

Zoals dat tegenwoordig gaat, is de update draadloos naar de auto’s gestuurd. De komende drie maanden kunnen Amerikaanse klanten van Mercedes, de nieuwe spraakassistent uitproberen. Daarna gaat het merk kijken wat er beter moet waarna er een strategie wordt uitgerold voor de rest van de wereld. Dan zou de spraakassistent van Mercedes ook in andere talen beschikbaar moeten komen.

Mercedes MBUX Hyperscreen interieur ChatGPT als spraakassistent middenscherm
Advertentie

Reacties

  • Jasper heeft op 21 juni 2023 geschreven:

    Daar zie ik wel toekomst in. Chatgpt kan interessant zijn om mee te sparren onderweg. Het kan uiteindelijk ook een gimmick blijken.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie